Кламер БГ - Новини: След бунта на млади лекари МЗ пренаписа чисто новия ред за специализация

След бунта на млади лекари МЗ пренаписа чисто новия ред за специализация

България

|
Вт, 01 Окт 2019г. 16:12ч.
След бунта на млади лекари МЗ пренаписа чисто новия ред за специализация

Само два месеца след обнародването на новия ред за специализация на лекарите, който беше подготвян дълго, дискутиран месеци наред и преправян в хода на общественото обсъждане, Министерството на здравеопазването отново предлага промени в него. Причината – надигналото се недоволство на млади лекари, които обявиха, че никой не се е допитал до тях при изготвянето на правилата и заплашиха да оспорят наредбата за специализациите в съда. Те се оплакаха, че

предвиденият ред да връщат пари, ако откажат да работят 3 г. след завършването на специализацията в някоя от посочените от МЗ болници, е незаконен, изпълнен с несигурност и цели разпределението им на неатрактивни места.

Заради недоволството Българският лекарски съюз инициира разговори между МЗ и представители на студенти по медицина и специализанти, на които стана ясно, че редът за специализация отново ще бъде преправян.

Сега ведомството предлага някои допълнения, с които да отговори на критиките и притесненията на младите лекари.

С наредбата за специализациите беше въведено задължение специализантите на държавна издръжка

след придобиването на специалност да избират между одобрени от МЗ лечебни заведения, в които да работят за срок от три години. А ако не изпълнят задължението си – да връщат субсидията.

Лекарите ще остават да работят 3 г. където са специализирали

С наредбата за специализациите беше въведено задължение специализантите на държавна издръжка след придобиването на специалност да избират между одобрени от МЗ лечебни заведения, в които да работят за срок от три години. А ако не изпълнят задължението си – да връщат субсидията.

“Посоченият ред обаче води до несигурност за специализантите, тъй като при започване на обучението си те не знаят къде ще работят след придобиването на специалност“, отчитат от МЗ. По тази причина ведомството е приело предложението на специализантите при започване на специализация на финансирано от държавата място, те предварително да знаят къде ще трябва да работят след приключването ѝ. Това ще е лечебното заведение, което им е работодател и което е получавало държавна субсидия за специализация – болница, център за спешна помощ или трансфузионна хематология и др. Изключение се прави за специализантите по обща медицина, които ще са длъжни да работят като общопрактикуващи лекари на територията на страната, а не в практиката, където са обучавани и която е получавала субсидия.

Новият ред обаче ще се прилага занапред и съответно базите за обучение няма да са длъжни да назначават на работа специализантите, започнали по сега действащия ред, т.е. те пак ще трябва да избират да работят 3 години от списък от болници, определени от МЗ.

Лекари и болници връщат пари на държавата при прекратяване на специализацията

Към момента съществува възможността специализант, обучаван на място, финансирано от държавата, да прекрати обучението си или да не положи успешно държавния изпит за специалност в нормативно определения срок и по този начин да не бъде изпълнена целта на държавното субсидиране – да финансира обучението на необходимия брой специалисти.

По тази причина в проекта е предвидено, че ако специализант, приет на място, за което държавата изплаща субсидия, прекрати обучението си или не приключи обучението си с успешно полагане на държавния изпит за специалност в нормативно определения срок, той ще възстановява изплатената субсидия. Аналогично задължение се предвижда и за лечебното заведение, което получава държавната субсидия – в случай че то прекрати обучението на специализанта преди изпълнението на учебната програма и индивидуалния учебен план, то ще възстановява получената субсидия.

Задължението за работа няма да се прилага в случай на заболяване или злополука на специализанта.

Местата за специализация ще се публикуват в специален е-портал

Значително се скъсява 14-дневният срок, в който базите за обучение ще информират МЗ за обявените свободни места за специализанти. Базите за обучение ще обявяват свободните длъжности за специализанти едновременно и на интернет портал за специализанти, разработен и поддържан от Министерството на здравеопазването.

До създаването на интернет портала за специализанти, базите за обучение едновременно с публикуване на обявата ще уведомяват по електронен път и Министерството на здравеопазването за обявените от тях свободни длъжности за специализанти. В двудневен срок Министерството на здравеопазването ще публикува на интернет страницата си постъпилата информация за свободни длъжности за специализанти.

Успехът от следването ще е критерий в конкурса за специализанти

Към момента заемането на длъжностите за специализанти се извършва след провеждане на конкурс по Кодекса на труда с изключение на длъжностите за 3 специализанти по Обща медицина. Кодексът на труда е регламентирал, че конкурсната комисия оценява професионалната подготовка и другите качества на кандидатите, необходими за заемането на длъжността, но не е регламентирал конкретни критерии, които работодателят да взима предвид при провеждането на конкурса.

Това се приема от кандидатите за специализация като липса на обективни критерии при провеждане на конкурса и съответно възможност за субективни назначения. По тази причина в новия проект се предвижда да се вземат предвид средният успех от следването и от държавните изпити; оценките по учебните дисциплини, съответстващи, включващи или най-близки до специалността, за която се кандидатства; резултатът от проверка на познанията на кандидата по специалността, за която кандидатства; другите умения и компетенции, необходими за заемането на длъжността (социални, организационни, компютърни, езикови и др.).

От две до три минимални заплати за специализантите

Размерът на месечната субсидия за базите за обучение за всеки специализант в общия случай ще е в размер на две минимални работни заплати, а за специализантите по обща медицина те се умножават по коефициент 1.2. Със заповед здравният министър ще може да определя за някои дефицитни специалности и по-голям размер на месечната субсидия, но не повече от три минимални работни заплати за страната и дължимите осигурителни вноски върху тях.

Така месечното възнаграждение на специализантите ще е поне 1120 лева при сегашния размер на минималната заплата от 560 лева, 1344 лева за специализантите по обща медицина и за дефицитните специалности, в които има недостиг на кадри може да достигне 1680 лева.

mediapool.bg