Кламер БГ - Новини: След "Апартаментгейт": БСП с лек превес пред ГЕРБ за евровота

След "Апартаментгейт": БСП с лек превес пред ГЕРБ за евровота

България

|
Пет, 19 Апр 2019г. 15:01ч.
След "Апартаментгейт": БСП с лек превес пред ГЕРБ за евровота

Ефектът на скандалите и разкритията от последните седмици води до разколебаване на електората на ГЕРБ. Това на практика изравнява позициите на БСП и ГЕРБ и дава дори моментна по-изгодна позиция за левицата, показват проучвания на "Галъп интърнешънъл" и на "Тренд", чиито данни за нагласите на избирателите през април са сходни.

"Галъп": Разликата между ГЕРБ и БСП е 1.1% в полза на социалистите

Според "Галъп интърнешънъл" БСП има подкрепа от 32.1%, а ГЕРБ - 31 на сто. Проучването им е представително, проведено е между 5 и 11 април е сред 1015 пълнолетни българи в цялата страна. Максималното възможно отклонение е ±3.5% при 50%-ови дялове, уточнява агенцията.

Социолозите обаче подчертават, че това е моментна снимка на електорналните нагласи. Засега социалистите имат лека преднина, но официалната предизборна кампания не е започнала. Освен това изследването не отчита ефекта от скандала в БСП с окончателното подреждане на евролистата и бламирането на лидера Корнелия Нинова, случило се на 14 април.

ДПС остава константа с 11.1%, а в патриотичното пространство изпъква ВМРО, които са близо до бариерата от 5.88%. От анкетираните 5% казват, че ще гласуват за партията на Каракачанов.

Следват "Демократична България" с 4.5% и "Воля" – с 3.5%, "Атака" – с 1.9%, АБВ ("Коалиция за България") – с 1.5%, НФСБ с 1.4%, "Възраждане" и "България на гражданите" с по процент, и близо 4% други. Общо 2.2% заявяват, че ще гласуват с "Не подкрепям никого".

Заявяващите, че ще гласуват със сигурност, са 34% от всички. Тези, които казват, че по-скоро ще гласуват са 28 на сто, а 12% - че по-скоро няма да гласуват. 18% заявяват, че със сигурност няма да гласуват – 18%, а 8% не знаят или не могат да отговорят. "Отговорите, разбира се, са декларативни и дават единствено ориентировъчна картина", посочват от "Галъп интърнешънъл".

Според "Тренд" БСП води пред ГЕРБ с по-малко от процент

"Тренд" дава на социалистите 31,3%, а на ГЕРБ - 30,5 на сто. Проучването е поръчано от "24 часа" и също е представотелно. В него са участвали 1008 пълнолетни българи и е било проведено в периода 5-12 април 2019 г.

В сравнителен план между изследването на "Тренд" през март и това през април, ГЕРБ губи 3% от своята подкрепа сред гласуващите, докато БСП успява да задържи нивата си и дори минимално да покачи своите електорални стойности. Твърдо на трета позиция остава ДПС с 12,7% от гласуващите.

И според "Тренд" най-голям дял от електората на Обединени патриоти се ориентира към ВМРО за предстоящите избори за Европейски парламент. 5,5% от гласуващите биха предпочели тяхната листа.

"Демократична България" също запазват шансове за представителство, но при тях не се отчита тенденция на ръст в подкрепата.

Сред останалите партии и коалиции не се наблюдава съществена динамика спрямо проучването ни през март, а разпределението сред гласуващите е следното: Воля (3,6%), "Атака" (2%), "Възраждане" (1,6%), НФСБ (1,3%) и Коалиция за България (АБВ) с 1,3%.

4.5% от всички гласуващи пък заявяват, че ще отбележат опцията "Не подкрепям никого".

Проучването на "Тренд" показва, че 43% са твърдо решилите за кого ще гласуват, докато 30% все още не са, като привържениците на ГЕРБ и БСП са най-силно убедени във вота си в сравнение със симпатизантите на другите формации.

mediapool.bg