Кламер БГ - Новини: Скопие иска чужди експерти в историческата комисия

Скопие иска чужди експерти в историческата комисия

България

|
Ср, 04 Дек 2019г. 14:35ч.
Скопие иска чужди експерти в историческата комисия

Скопие иска в общата комисия, която трябва да изчисти спорните исторически въпроси между двете страни, да влязат и международни експерти, но София отказва, съобщи македонският президент Стево Пендаровски в телевизионно интервю.

Той даде за пример Преспанския договор между Скопие и Атина, който бе постигнат с участието на американския посредник Матю Нимиц.

"Ако пише, че историята е споделена, а ти искаш Гоце Делчев да е записан като чист българин, каква е причината аз да го празнувам тогава, ако е само твой. Той трябва да бъде и твой и мой, дори и с част от делото си, за да може заедно да го честваме. Това е много просто. Това е формулировката", коментира Пендаровски и неколкократно наблегна на термина "споделена история".

Създаването на двустранната комисия бе регламентирано в Договора за добросъседство между двете страни, подписан през 2017 година.

След последното й заседание миналата седмица съпредседателят от българска страна проф. Ангел Димитров коментира, че македонските представители не показват готовност за изчистване на споровете и настояват комисията да си вземе дълга почивка чак до май следващата година.

Комисията не успя да стигне до съгласие за Средновековието и за историческата личност на Гоце Делчев. Представители на Северна Македония в комисията са започнали да оспорват и постигнатия по-рано компромис за цар Самуил като български владетел. Тепърва предстои и периодът на Втората световна война, който се очертава като най-спорен.

През ноември премиерът Бойко Борисов поиска "антибългарската реторика в Северна Македония не само да бъде забранена, но и да са убедени, че не е правилна", за да продължи българската подкрепа за европейската перспектива на Скопие.

Пендаровски каза пред местната "ТВ 24" , че на този етап България не създава никакви пречки на Северна Македония.

Той смята, че с търпение и преговори всички спорове могат да бъдат преодоляни.

"Няма друг начин. Не може да кажете - аз си отивам у дома. Така беше по времето на Никола Груевски (бившият премиер от ВМРО-ДПМНЕ-бел.ред). Бяхме си у дома и си въобразявахме, че сме най-силните в света. Но, както виждате не е било точно така", каза Пендаровски.

Той призна, че комисията работи много бавно и препоръча двете страни трябва да се освободят от баласта, за да се промени ситуацията.

"Целта на тази комисия, а и на самия Договор за приятелство и добросъседство, е да видим кои исторически фигури ни обединяват. За съжаление не чувам често да се използва ключовият израз, който е записан в този документ", каза Пендаровски.

Той сподели, че се е опитал да говори на български с премиера Бойко Борисов, но не е успял, тъй като не знае повече от 2-3 израза.

Сегашният македонски премиер социалдемократът Зоран Заев показа, че е готов на компромиси с България и Гърция, но след като страната му не получи покана за начало на преговорите с ЕС, е подложен на силен натиск в страната си.

За пролетта са планирани предсрочни избори. Другата голяма партия ВМРО – ДПМНЕ е срещу досегашната политика на македонските власти и ако поеме управлението се очаква коренна промяна.

mediapool.bg