Кламер БГ - Новини: Симеонов смята, че еуфорията за Пирин е прибързана

Симеонов смята, че еуфорията за Пирин е прибързана

България

|
Четв, 17 Ян 2019г. 09:31ч.
Симеонов смята, че еуфорията за Пирин е прибързана

"Още няколко такива победи и България може да я няма. България е най-потърпевша от псевдоеколозите и псевдозащитниците на природата. Това са псевдорезултати, те нито водят до опазване на природата, нито подпомагат развитието на регионалната икономика. В този случай ние зачеркнахме един цял регион".

Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред БНТ по повод вчерашното решение на Върховният административен съд (ВАС) за отмяна на промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин", приети от кабинета в края на 2017 година и позволяващи нови ски строежи край Банско. Решението беше прието като победа от природозащитни организации, които в сряда вечерта отпразнуваха пред Министерския съвет извоюваната победа за Пирин и поискаха оставката на министъра на екологията Нено Димов.

"Тези, които мислят, че са постигнали великата победа, малко са подранили с еуфорията",каза Симеонов по повод събирането на природозащитници. Лидерът на НФСБ обаче не каза дали смята да предприеме някакви мерки.

Според него "цяла България пъшка под игото на закона за горите", който бил написан "под масирания диктат на тази група на Тома Белев".

"Над 30% са защитените територии в България, а в други страни от Европейския съюз те са 10%", каза още той и обясни, че тези текстове ограничават изцяло планинския туризъм в България били прокарани "поради нестабилната политическа обстановка".

За решението да започнат преговори със САЩ за F-16

Симеонов коментира и решението на парламента да даде мандат на правителството да започне преговори със САЩ за придобиване на изтребители F-16 Block 70. Според него решението е показало, че страната ни се нагажда към един от кандидатите.

"Става въпрос за едно предварително приемане на оферти със запитване до държавите, които предлагат тези оферти с предварително обявени условия, основните от които са 7. В един момент работната политико-военна група, която извършва анализа на предложенията, казва препоръчваме на правителството, респективно на парламента да одобри сделката с най-нередовния кандидат. Този, който не отговаря на четири от седемте условия - този предлага по-висока цена от тази, която сме заявили, казва, че няма да спази срока за първите доставки, не представя пълни технически данни за своя продукт, и не отговаря на условието да има такъв самолет в НАТО“, каза още Симеонов.

Въпреки че депутатите от НФСБ бяха против предложението, Симеонов отрече да има скрита коалиция между ГЕРБ, ДПС и ВМРО, които подкрепиха решението за преговорите със САЩ.

"Не мислете, че искам да купуваме руски изтребители. Не трябва абсолютно нищо да се купува от Русия, след като сме членове на НАТО", каза още лидерът на НФСБ.

За отношенията в управляващата коалиция и в "Обединените патриоти"

"Има нарушения на коалиционното споразумение на управляващите", каза Симеонов и добави, че нарушенията са кадрови, но не даде повече информация.

Симеонов каза още, че в "Обединените патриоти" вече се водели разговори за общо явяване на евровота, но те се водели между ВМРО и НФСБ. "Атака" не присъствали.

Той каза още, че думите на лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов, че " "циганите станаха изключително нагли"

след инцидента в пловдивското село Войводиново, са извадени от контекста.

"Естествено, че думите на Каракачанов бяха извадени от контекста, естествено, че той има предвид конкретната група, която е извършила престъплението. Ние имаме познати и членове, които са цигани, които работят, образоват децата си. Какво ще стане, ако сложим кръст на целия етнос? Кой ще чисти София? Кой ще строи? Циганският етнос е в България трябва да се оправим с него и ще се оправим", каза Симеонов и добави, че протестите срещу Каракачанов са неоснователни.

По думите му ДПС играе роля в разделението между българи и цигани.

mediapool.bg