Кламер БГ - Новини: Борисов дал картбланш за премахване на частните лотарии

Борисов дал картбланш за премахване на частните лотарии

България

|
Пет, 17 Ян 2020г. 16:50ч.
Борисов дал картбланш за премахване на частните лотарии

След като години наред правителствата на Бойко Борисов толерираха разрастването на частните лотарии и незнайно как са пропуснали да съберат около 250 млн. лв. данъци и такси върху тях, изведнъж държавата реши да ги ликвидира. Премиерът Бойко Борисов е подкрепил идеята на участващата във властта НФСБ за премахване на частните лотарии, обяви в петък сутринта лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Впоследствие финансовият министър Владислав Горанов потвърди, че управляващите стоят зад предложението.

По неофициална информация държавата се готви не само да закрие "Националната лотария" и "Лотария България", но и да им начисли със задна дата стотици милиони неплатени данъци и такси. Това означава ликвидиране на огромна част от хазартния бизнес на Васил Божков, който е мажоритарен акционер в двете действащи частни лотарии. В момента само "Националната лотария" например генерира печалба от около 100 млн. лв. на година.

Именно лотарията спаси в началото на миналата година затъналия в дългове по онова време футболен клуб "Левски" - ход, който според запознати е договорен със съдействието на премиера. Впоследствие, през юли 2019 г. Бойко Борисов публично събра босовете на най-големите футболни клубове у нас - Георги Домусчиев ("Лудогорец"), Васил Божков ("Левски") и Гриша Ганчев (ЦСКА), за да се разберат за феърплей в българското първенство. Ако сега Борисов действително е одобрил закриването на лотариите, това означава рязък завой в политиката на премиера срещу интересите на Божков.

Според предложението на Валери Симеонов само държавният "Български спортен тотализатор" ще може да осъществява лотарийни игри, а сегашните частни лотарии да могат да организират единствено "томбола, бинго, кено и техните разновидности" .

Премиерът "изненадващо" подкрепил мярката

"Сондирах каква ще е политическата позиция на ГЕРБ и получих подкрепа в лицето на министъра на спорта и министъра на финансите, които пряко ще отговарят за това, а и на премиера Бойко Борисов. След като ГЕРБ препотвърди, че ще подкрепи този закон - разчитам, че и г-жа Корнелия Нинова ще го подкрепи, както бе обещала при предния законопроект", каза пред журналисти в парламента лидерът на НФСБ и вносител на законопроекта Валери Симеонов.

Комисията хо хазарта става едноличен орган

В петък сутринта той се е срещал с министрите на спорта и на финансите, както и с премиера. Борисов "изненадващо" изрази категорична подкрепа, каза Симеонов.

"Очевидно е, а и първоначалните анализи са такива… Комисията (по хазарта – б.р.) допуска противоречиви решения през годините, което показва, че има натрупани грешки в нейната работа и трябва да бъдат изправени", коментира по-късно Владислав Горанов.

"Имахме по искане на г-н Симеонов сутринта прие премиера среща във връзка с предолжената от него инициатива. Чуха се позициите на Министерство на младежта и спорта ,че подобна промяна ще осигури допълнителен ресурс за спорта. Ако сегашният пазарен дял на подобен тип хазарт, говорим за лотариите, ще съсредоточи върху държавното дружество, би трябвало в пъти да се увеличат постъпленията. Българският спортен тотализатор освен данъците, които плаща към държавата, финансира с немалък процент от постъпленията си българския спорт с трансфери към Министерство на младежта и спорта", заяви пред журналисти Горанов.

Той поясни, че по-голямата част от европейския опит е подобен. "Опитът, който в момента проучваме, за да си изградим окончателно позиция показва, че в доста държави е установен за този тип игри пълен държавен монопол. Не виждам пречка това предприятие, което и в момента организира лотарии, да може да развие капацитета си. То има и доста териториални звена. Знаем Българският спортен тотализатор организира цифрови игри,има териториални поделения, много пунктове. Не виждам пречка той да може да предложи подобно покритие на този вид игра. В края на краищата не би трябвало пазарът да се разраства самоцелно. Особено при хазарта разхода за едни, е приход за други. Свидетели сме как с последните си левчета, особено на бензиностанции прави много фрапиращо впечатление, зареждат гориво за 10 лева и за 20 лева купуват хазарт", каза още министърът.

Според него, ако някой е притеснен, ще внушава, че се говори за национализация, но точният термин е монопол на държавата.

Горанов обяви, че възнамерява да предложи промени, според които 5-членната в момента Държавна комисия по хазарта да се превърне в едноличен орган, който да бъде назначаван от правителството и министъра на финансите. Промените щели да станат до около месец.

Ако текстовете се приемат, Васил Божков ще загуби бизнес за стотици милиони

По-рано Валери Симеонов разясни, че сегашната му идея доразвива тази от 2018 г. "В момента предложих един още по-съвършен вариант, в който вкарвам идеите от предния закон", каза той.

През 2018 година той предложи лотобилети да не се продават в магазини, лавки и бензиностанции, а само в лицензирани хазартни обекти. Настояваше и за ограничаване на рекламата на хазартни игри. Тогава Симеонов уж получи принципна подкрепа за промените от ГЕРБ и БСП, но законопроектът му тръгна с фалстарт и бе изпратен за нотификация от Европейската комисия. В края на 2018 година се разбра, че тогавашният законопроект е получил "зелена светлина" от Брюксел, но след това бе оставен да отлежава в Народното събрание, а Симеонов неочаквано изостави темата и се отказа да се бори за идеите си.

Сега патриотът демонстрира подновен ентусиазъм и отново твърди, че има подкрепата на ГЕРБ. Ако новите промени бъда приети, процъфтяващите "Национална лотария" и "Лотария България", чиито мажоритарен акционер е бизнесменът Васил Божков, ще трябва да преустановят дейност. Само "Националната лотария" чрез фирмите си печели около 100 млн. лв. на година.

Държавата може да си търси данъци и такси за стотици милиони

Освен че управляваващите се готвят да отнемат бизнеса на Божков за стотици милиони, има вероятност на частните лотарии да бъдат начислени огромни задължения за данъци и такси със задна дата. Проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция, която се очаква да уточни сумата на задълженията, е към края си, научи Mediapool. Според сигнал до държавните институции, подаден от конкурентите на Божков братя Найденови, за пет години бюджетът е ощетен с около 250 млн. лв.

На този етап не е ясно кога промените в Закона за хазарта ще бъдат разгледани в парламента. Според предложенията на Валери Симеонов три месеца след приемането на текстовете издадените лицензи на частни лотарии трябва да бъдат прекратени.

В поправките е заложено и задължение частните лотарии да изплатят вече спечелените суми. Идеята им е печалбите, които не са раздадени към датата на прекратяване на игрите, да се изплатят до края на юни 2021 г. Ще е възможно обаче и разсрочено изплащане, но то трябва да приключи до края на 2025 година.

Законопроекът предвижда да бъдат унищожени билетите, фишовете и талоните на частните лотарии, които не са били купени преди да бъде прекратен лицензът им.

С предложенията си НФСБ иска и магазините, в които се продават талони и "други удостоверители знаци за лотарийни игри" да не могат да отстоят на по-малко от 300 метра от училища. В момента такова ограничение има само за игралните зали и казината.

mediapool.bg