Кламер БГ - Новини: Сидеров изказал мнение за Бог и Мутафчийски, не бил извършил престъпление

Сидеров изказал мнение за Бог и Мутафчийски, не бил извършил престъпление

България

|
Вт, 28 Апр 2020г. 17:54ч.
Сидеров изказал мнение за Бог и Мутафчийски, не бил извършил престъпление

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров не е извършил престъпление с призива си Великден да се празнува масово. Той е изказал мнение, т.е. упражнил е право, гарантирано му от Конституцията. Това е записал в определението си районният съдия Николай Урумов, който отменя гаранцията от 50 хил. лв., наложена от прокуратурата. Така срещу Сидеров вече има само една гаранция за същата сума, но по друго дело.

По производството, в което се произнася съдия Урумов, лидерът на "Атака" е обвиняем в подбудителство към престъпление. Повод станаха негови изявления в партийната телезивия "Алфа", с които критикуваше изискването в църквите да се ходи с маска и заявяваше, че иска Великден да се празнува от народа. Сигналът до прокуратурата, послужил за образуване на делото, е подаден от журналист. В съдийското определение подателят е отбелязан само с инициали - И.Н.

Критика и лична оценка

"Днес, на Цветница, застанаха едни хора на 2 метра един от друг в храма, в "Александър Невски". Какво показват? Кое им е по-важно - Мутафчийски или Бог? Народът, вярващите, да реагират и да кажат, че това не е правилно.

Питам ги, когато дойде Пришествието, тогава те с маски ли ще се явят пред Господа и ще кажат – "Господи, идваме пред теб с маска". Не целунаха иконата, защото можело да се заразят, не взеха Причастие, защото един селски простак, зам.-председател на НС, казва, че можело да се заразят.

Тези хора да си отговорят дали наистина са вярващи. Това е провокация и тест за вярата. Да се види докъде ще издържи клирът и паството. Как ще се отнесат към тази провокация?"

Това е част от изявлението на Сидеров. Впоследствие до медиите е изпратено съобщение с призив хората да излязат и да покажата, че "Бог е над Мутафчийски", твърдят от прокуратурата. Подобен текст бе публикуван и във фейсбук профила на Сидеров.

Съдия Урумов обаче не смята, че това е подбудителство да се нарушат противоепидемичните мерки.

"...никъде не се прави пряко изявление към гражданите да нарушават взетите от държавата противоепидемични мерки. Съдът намира, че това изказване отразява лична позиция, а не представлява призив, нито подбуждане на неопределен брой хора да вършат престъпни прояви. Цялостният тон на изказването сочи на критика и несъгласие с възприетата от правителството позиция и представлява лична оценка както на взетите решения, така и на начина на изпълнението им от властите и населението", пише съдията.

Той посочва, че храмовете не са били затваряни и напомня, че Конституцията гарантира на всеки право на свободно изразяване на мнение.

"...дори в условията на световна пандемия от заразна болест и обявено извънредно положение, тези права на гражданите запазват своята значимост и валидност, защото са прокламирани в Конституцията и защитени от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, която е ратифицирана от българската държава. Това означава, че с обикновен закон за обявяване на извънредно положение и административни актове (каквито са заповедите на министрите), не може да се дерогират или суспендират нормите на основния закон, които се прилагат пряко", пише той.

Не искам да ги виждам, изгони ги!

Пак по това дело Сидеров има обвинение е че се е опитал да попречи на полицаи от СДВР да му връчат призовка. Той бил потърсен от служителите в офиса на партийната телевизия на пл. "Славейков". Там полицаите попаднали на друг мъж, който ги помолил да изчакат и тръгнал да търси Сидеров.

"След около минута мъжът се върнал при полицейските служители и докато вървял към тях започнали да се чуват викове и крясъци от вътрешната част на помещението. М. и И. разпознали гласа на В. С. и чули следните слова: "изгони ги, не ги пускай, марш от тука никой не искам". По време на крясъците С. се показал в преддверието, където били полицейските служители и те го поздравили с "добър ден", а той продължил да крещи, като викал на мъжа с неустановена самоличност "махай ги тия, не искам да ги виждам, изгони ги". След това неустановеното лице помолило полицейските служители да си тръгнат и да му връчат книжата чрез адвокат", пише съдът.

Виковете, крясъците и отказът да се приеме призовка, също не са престъпление, казва съдия Урумов. Той посочва, че законите дават право на всеки да откаже да приеме призовка. А носещите призовката могат да оформят документи за отказа.

"Освен това, от показанията на полицейските служители се установява, че единственото, което те са казали на С. е "добър ден" и дори не са направили опит словесно да го уведомят, че е призован да се яви в СДВР. В този смисъл въобще не може да се говори за осъществено съставомерно деяние", посочва Урумов.

Арест

По това дело Сидеров бе арестуван за 24 часа. Той първо се яви доброволно в полицията като свидетел. След като се опитаха да му повдигнат обвинения, той заяви, че е призован в друго качество и си тръгна. Впоследствие бе обявен за издирване, а след повторното му явяване – задържан. При освобождаването му ареста заяви, че обвиненията са неоснователни и просто е казал, че Великден трябва да се празнува.

Междувременно срещу него бе образувано и второ дело – заради думите му към прокурори и полицаи, че трябва да си помислят колко време ще живеят. Пак от ефира на телевизията Сидеров заяви, че прокурорите, повдигали му обвинения назад в годините, са починали. До момента той е осъждан за четири хулигански прояви.

mediapool.bg