Кламер БГ - Новини: Сигнали до прокуратурата срещу топ кандидати на ДПС за евродепутати

Сигнали до прокуратурата срещу топ кандидати на ДПС за евродепутати

България

|
Ср, 15 Май 2019г. 17:46ч.
Сигнали до прокуратурата срещу топ кандидати на ДПС за евродепутати

Сигнали в прокуратурата са подадени срещу трима от водещите кандидати на ДПС за евродепутати : председателя на партията и водач на листата Мустафа Карадайъ, втория след него Делян Пеевски, както и срещу Атидже Алиева – Вели, зам.-директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) и пета в партийната листа.

Всички сигнали са внесени от гражданското сдружение "Боец".

Сигналите срещу Карадайъ и Алиева са за злоупотребата с европейски средства по проекти за къщите за гости. А този за Пеевски - за неверни данни в декларацията му като кандидат за евродепутат, според която в последните 6 месеца живее в България или в друга страна от ЕС.

Къщите за гости

Миналата седмица сайтът "Биволъ" разкри, че половината от къщите за гости с европари в община Борино са на роднини на лидера на ДПС. От 8 къщи в Борино, пет проекта за около 1 млн. лв., финансирани по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), се управляват от балдъзата и шурея на Карадайъ.

Позовавайки се на тази информация, сдружение "Боец" е подало до Върховна касационна прокуратура сигнал за съмнения за извършени престъпления – корупция, злоупотреба с власт, конфликт на интереси, престъпления срещу финансовите интереси на ЕС, както и други престъпления от общ характер извършени от Мустафа Карадайъ.

Атидже Алиева – Вели, която е пета в листата на ДПС, е зам.-изпълнителният директор на ДФЗ и отговаря именно за прилагането на мерките от Програмата за развитие на селските райони, по която са финансирани къщите за гости. Това е и едната причина за сигнала срещу нея. Според сдружението е възможно Атидже Алиева-Вели и вече бившият министър на земеделието Румен Порожанов, в сговор с други лица са изградили организирана престъпна група за източване на европейски средства и прикриване на престъпления заради къщите за гости, които не са били използвани по предназначение.

Вели няма нито къща за гости, нито дори апартамент в София, но баща ѝ е закупил луксозен апартамент в София, който тя ползва, родителите ѝ пък живеят в Борино, а тя не е декларирала това обстоятелство в имотната си декларация, пише "Биволъ". Вели е в отпуск и по тази причина от ДФЗ обясниха, че няма кой да коментира твърденията за нея.

Скандалът около къщите за гости вече коства оставката на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев (ГЕРБ), както и на земеделския министър Румен Порожанов – и двамата от квотата на ГЕРБ. Преди две седмици премиерът разпореди да бъде уволнена и зам.-директорът на ДФЗ Иванка Багдатова-Мизова.

Нито ДПС, нито други партии обаче реагират на разкритията за евентуални злоупотреби, свързани с политици и кадри на Движението. Лидерът на БСП Корнелия Нинова се сети да коментира покрай оставката на Порожанов, че той бил обвързан с Пеевски и ДПС, но от Движението отвърнаха, че няма доказателства за това.

Пеевски и кандидатурата му за евродепутат

Сигналът срещу Пеевски е за неверни данни в декларацията, попълвана задължително от кандидатите за Европейския парламент. Според "Боец" има достатъчно публични данни, че Пеевски фактически живее в Дубай, където има и регистрирани фирми, поради което няма право да участва в евроизборите. Причината – според закона кандидати за евродепутати могат да са хора, които са живели в България или друга страна от ЕС през последните 6 месеца.

Организацията представи данни, събрани от сайта "Биволъ", за всички пътувания на Пеевски с авиокомпаницията "Емирейтс". От тях става ясно, че през по-голямата част от времето депутатът от ДПС е в Дубай. Той не е стъпвал в Народното събрание от деня, в който се закле като депутат (19 април 2017 г.).

Първоначално "Боец" подаде жалба до ЦИК, която беше отхвърлена. Сдружението обжалва пред Върховния административен съд, който обаче също констатира, че Делян Пеевски отговаря на изискванията на Изборния кодекс за уседналост.

Съдът посочи, че формалните изисквания на закона изискват само формална проверка по подобни казуси - наличието на постоянен и настоящ адрес е напълно достатъчно условие да се смята, че даден кандидат е живял на територията на България или на друга държава от ЕС.

Междувременно от отговор на Народното събрание до "Боец" официално се разбра, че от сформирането на 44-тото Народно събрание, до 30 април тази година депутатът от ДПС Делян Пеевски се е регистрирал в началото на само едно заседание – първото, на което положи клетва, за да стане народен представител.

За това време той няма нито една наложена глоба за отсъствие от пленарната зала, но има неоправдани отсъствия от заседания на парламентарни комисии, на които се води член – тази за земеделието и храните и тази за икономическата политика и туризма. За последните 2 години Пеевски не е бил командирован и няма нещатни сътрудници, става ясно още от отговора на парламента.

До момента отсъствията на Пеевски от работа се оправдават по "уважителни причини" от председателя на парламента Цвета Караянчева.

mediapool.bg