Кламер БГ - Новини: Сериозен дефицит на лични асистенти за хора с увреждания

Сериозен дефицит на лични асистенти за хора с увреждания

България

|
Съб, 14 Септ 2019г. 09:39ч.
Сериозен дефицит на лични асистенти за хора с увреждания

Има сериозен дефицит на желаещи да работят като лични асистенти за хора с увреждания. Проблемът се очертава, след като от 1 септември започна наемането на първите асистенти по новия механизъм за личната помощ. В Русе са назначени 126 души, а нуждаещите са в пъти повече - 1000 души, съобщи БНТ.

За лични асистенти са кандидатствали предимно роднини на хората с увреждания. Бахтишен Джуджева сe грижи за 35-годишния си син с детска церебрална парализа. Тя беше сред организаторите на протестите на русенските майки.

Казва, че донякъде е удовлетворена от новия закон, заради въвеждането на индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания, но прилагането му е започнало с проблеми.

Според новия нормативен акт хората с увреждания трябва да се откажат от добавката за чужда помощ към пенсията си. Така синът на Джуджева получава с 86 лв по-малко. Затова пък тя ще работи 8 часа на ден с 566 лв. заплата. По думите й обаче, тези средства не са достатъчни.

"Ние искахме поне две минимални заплати. Защото, за да го заведа на лечение, аз трябва първо да си платя и след това да взема фактура и да чакам социалните грижи да ми осребрят тези пари", посочи Бахтишен Джуджева.

От част от досегашните добавки трябва да се откажат и децата с увреждания.

"Които получават по 930 лв по закона за семейните помощи за деца, те също дават съгласие до 380 лв от помощта да бъде в полза на асистентите", обясни Катя Петрова, директор на дирекция "Социални дейности и здравеопазване", община Русе.

Проблемът в Русе е, че има остър недостиг на кандидати за лични асистенти. Хора с увреждания, които не са избрали роднини за асистент, могат да останат без обгрижване.

"Ние имаме в първия прием 2 лица, които не са посочили личен асистент и към настоящия момент не можем да осигурим", каза Петрова.

За лична помощ заявление се подава първо в дирекциите "Социално подпомагане" за изготвяне на индивидуална оценка, а след това - в общините - за асистенти.

mediapool.bg