Кламер БГ - Новини: Сдружение се опита да измами община Пловдив с "благотворителен" концерт

Сдружение се опита да измами община Пловдив с "благотворителен" концерт

България

|
Четв, 11 Окт 2018г. 17:45ч.
Сдружение се опита да измами община Пловдив с "благотворителен" концерт

Измама с благотворителна инициатива, уж в подкрепа на болни деца, беше разкрита по време на заседанието на общинския съвет в Пловдив в четвъртък. Повод за "разследването" на общинарите беше искане на сдружение "Всички заедно за една кауза" да ползва безплатно спортната зала "Колодрума" за организирането на концерт в помощ на деца от Социално учебно професионално заведение "Св. Георги".

Сред изпълнителите, които трябвало да участват на събитието, е народната певица Николина Чакардъкова. С парите от концерта от сдружението щели да купят техника за въпросното заведение. Билетите за него вече се продавали на цени от 10 и 20 лева и дори били купени около 2000.

За да убедят общинските съветници да дадат залата без пари, организаторите заявяват, че концертът е под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и на ЮНЕСКО. Представени са и документи от "патроните", които, оказва се, са подпечатани с печат на Българо-виетнамската промишлена палата и на Националното студентско движение. Тези подробности са забелязани от председателя на общинския съвет в Пловдив Савина Петкова.

Оказва се също, че един от основните участници в концерта - Николина Чакардъкова, въобще не знае, че ще пее за благотворителната кауза. Дори по същото време не е в страната. Част от другите участници в концерта, обявен за 19 октомври, също не знаят нищо.

Комисията на ЮНЕСКО отрича да е издавала документ, с който се позволява организацията да е патрон на събитието. Освен това въпросното разрешение е подписано от Венцислав Манчовски, представен като главен секретар. Такъв във въпросната комисия въобще не работи. При търсене в Гугъл името му излиза като част от национален изследователски клуб ЮНЕСКО, но при последване на линка към страницата на клуба, информацията за Манчовски е недостъпна.

"Установихме, че от националната комисия на ЮНЕСКО не знаят, че са патрон, не са взимали подобни решения, техният главен секретар е госпожа Андреева, мандатът ѝ е изтекъл, в момента чакат друг главен секретар, но не въпросния господин", каза Савина Петкова.

Трима представители на сдружението присъстваха на сесията на общинарите - Илия Ангелов, Теофил Кирилов и Сергей Димитров. Те обясниха смутено, че също са били подведени, но неясно от кого. Не отрекоха, че до този момент са продадени около 2000 билета на цени от 10 и 20 лева, и увериха, че ще върнат парите на хората. След това се измъкнаха от сесията.

Проверка в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел за сдружението "Всички заедно за една кауза" не дава никакъв резултат. На сайта му пише, че екипът му се състои от четирима души - председател Илия Ангелов, координатор Дилян Димитров, отговорник "Социални дейности" Теофил Цветков и помощник организатор Демир Демирев. Като спонсори на организацията са посочени редица фирми, но също и Народното събрание, председателят на Съюза на българските учители Янка Такева, пловдивската пожарна и др.

Четиримата в екипа на предполагаемото сдружение са организирали подобен концерт и през май тази година. Той е бил още по-мащабен - в софийската зала "Арена Армеец", а за предстоящото тогава събитие сдружението е давало пресконференция в пресклуба на БТА. Няма данни дали събитието се състояло.

Самата институция, на която сдружението иска да помогне, вече не съществува в представения от тях вид. Тя е разделена на няколко центъра за подпомагане и работа с деца, възрастни и младежи. Според публикация във вестник "Марица" ръководството на институцията въобще не иска да контактува с представителите на сдружението.

mediapool.bg