Кламер БГ - Новини: Сачева успокои, че болничните за карантина не застрашават бюджета на НОИ

Сачева успокои, че болничните за карантина не застрашават бюджета на НОИ

България

|
Нед, 01 Март 2020г. 11:18ч.
Сачева успокои, че болничните за карантина не застрашават бюджета на НОИ

Създадената организация за издаване на болнични у нас във връзка с разпространението на коронавируса е добра и няма заплаха за бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ). Това заяви пред БНТ социалният министър Деница Сачева.

Според нея единственото разумно решение е личните лекари и здравните инспекции да казват кой да бъде поставен под карантина.

"Има много ясни инструкции, става въпрос за граждани, които се прибират от Континентален Китай или от Италия, за тях много ясно се провеждат съответните анкети и те се насочват към личните лекари, за да могат да вземат решение за карантина или не. Така че, със сигурност не очакваме да имаме хиляди хора в болничен. Системата е подготвена и няма заплаха за бюджета на общественото осигуряване", каза министърът.

Все още вървят преговорите за подписване на национално решение, обясни Сачева по въпроса дали работадателите са склонни да продължат да поемат първите три дни от болничния на служителите.

Трябва да има обща солидарност, смята министърът.

Според Сачева непрекъснатото прехвърляне на нови и нови плащания към държавата рано или късно ще отвори темата дали сме готови да имаме по-високи данъци, за да може държавата да поеме тези плащания. Ресурсите са ограничени и трябва да ги разпределяме възможно най-ефективно там, където ще донесат резултат, заяви още Сачева.

mediapool.bg