Кламер БГ - Новини: Сачева: Мярката 60/40 задържа безработицата

Сачева: Мярката 60/40 задържа безработицата

България

|
Вт, 12 Май 2020г. 15:07ч.
Сачева: Мярката 60/40 задържа безработицата

Прибързано е да се казва, че към мяркота 60/40 няма интерес и тя не работи, защото всеки ден нарастват заявленията от работодатели и тя задържа безработицата. В момента в бюррата на труда се регистрират по около 3000 души на ден, но под половината от тях – около 1300 души са свързани с кризата около коронавируса. Това коментира министърът на труда и социалната политика Деница Сачева във вторник пред БНТ. Преди ден от БСК съобщиха, че до момента около 4% от бизнеса се е възползвал от тази мярка.

"Мярката 60 на 40 ще бъде оценявана по броя на работните места, които ще бъдат запазени. Така че ако следваме тази логика, в момента имаме 172 000 работни места, които ще бъдат запазени благодарение на нея. Не е логично всеки ден да нарастват с по 1000 заявленията от работодатели и с по 7000-8000 души, тези, които ще получават част от своето възнаграждение благодарение на нея и ние да твърдим, че не работи. Да, тя не е универсална и за всички, но на този етап показва, че възпира регистрацията на нови безработни", коментира Сачева.

По думите й не трябва да се бърза с изчисленията, защото средствата, които са изплатени по мярката 60/40 се изплащат поетано. Кандидатстването е до 30 юни, а последните плащания ще бъдат на 30 юли. Досега са изплатени обезщетения, които са за първите две седмици на март. В момента се дискутира мярката да продължи да действа след 30 юни. Но ще претърпи промени и е рано да се каже за кои сектори ще важи. За месеците на криза тя върши работа, полезна е и задържа нивата на безработица, каза Сачева.

В момента намалява броят на хората, които са се регистрирали като безработни. Те са средно около 3000 на ден, но свързаните с кризата с коронавируса са около 1300 души дневно, съобщи Сачева. Тя припомни, че почти 25 000 души са намерили работа от началото на извънредното положение. Търсят се хора в здравеопазването, но в немедицинските специалности, в социалните услуги, общините, производство на храни и напитки, транспорт, логистика, кол центрове, в туризма и селското стопанство.

До този момент има единични сигнали за злоупотреби, които се отнасят до това, че не са изплатени възнагражденията в пълния размер. Регистрирани са и малък брой хора, които пътуват с декларации, че имат регистрация като безработни, а всъщност нямат трудов договор.

Министърът коментира и т.нар "карантинен отпуск" - предложение, свързано с това, че училищата и детските градини не работят.

Факт е, че родителите трябва да получат компенсация, да бъдат подкрепени в този момент, каза Сачева. За това са направени две предложения. Първото е еднократната помощ от 375 лв, а в НС ще се гледа още 30 дни неплатен отпуск да се признават и за трудов и за осигурителен стаж.

"Ние се опитваме да бъдем максимално гъвкави, да отговаряме на условията, които всеки ден се променят и в тази връзка поне що се отнася до най-уязвимите хора - хората с увреждания, пенсионерите, всички мерки, които са предприети и всички помощи, които се изплащат, бюджетите за тях са гарантирани. Що се отнася до активните хора - мерките, които сме предложили, не са се разгърнали в пълен мащаб. Икономически активните не искат помощи, искат работа", каза още Сачева.

Министър Сачева заяви, че продължават да се правят тестове масово в домовете за стари хора, в домовете за социални услуги.

Трябва да бъдат направени 28 000 теста - 15 000 са настанените в домовете, 11 000 души са персонал.

"За момента има 89 души, които са заразени, 5 души които починаха. 30 човека са работещите в тези домове", каза Сачева.

mediapool.bg