Кламер БГ - Новини: СУ реагира остро на обвинения на чиновник за хомосексуална пропаганда

СУ реагира остро на обвинения на чиновник за хомосексуална пропаганда

България

|
Пон, 15 Окт 2018г. 17:23ч.
СУ реагира остро на обвинения на чиновник за хомосексуална пропаганда

Софийският университет "Св. Климент Охридски" излезе с остра позиция срещу коментар на директора на дирекция "Връзки с обществеността" в Министерството на отбраната Александър Урумов. Той е публикуван във фейсбук страницата му на 3 октомври и препечатан със съкращения във в. "Труд" на следващия ден.

Тема на публикацията на Урумов е програмата на курс в Софийския университет. Курсът "Политика на идентичността и различието" се води от проф. Миглена Николчина и се преподава на студенти от факултета по славянски филологии.

Каква е позицията на СУ

"С подигравателен и агресивен език текстът внушава, че курсът е посветен на пропагандиране на хомосексуализъм, феминизъм и глобализация. Това разбира се не съответства на истината, тъй като специалностите, магистърските програми и курсовете в Софийския университет имат академичен, а не пропаганден характер и тяхната обективност и балансираност се гарантира от преминаването през редица академични процедури – разглеждане на катедрен съвет, на факултетен съвет и от общоуниверситетска учебна комисия и приемане от Академичния съвет като част от съответните учебен план и учебни програми", пише в позицията на Софийския университет.

В нея се казва още, че внушенията на Урумов за пропагандиране на хомосексуализъм и феминизъм на студентите са неверни, защото "в курса се представят мненията и на защитниците, и на противниците на остро дискусионните въпроси, поставени в хуманитарните и обществените науки през последните десетилетия".

"Следователно текстът на Урумов е насочен не срещу някакво едностранчиво разглеждане на тези теми, а срещу самото им обсъждане, не срещу пропагандиране на някакви вредни идеи, а срещу възможността изобщо да се допускат занимания с идеи, които Урумов не одобрява", смятат от Алма матер.

От университета обясняват реакцията си на поста на Урумов с това, че той е получил гласност и от страниците на в. "Труд", а освен това авторът е директор на дирекция "Връзки с обществеността" в Министерството на отбраната. "Наред с хулиганските обиди текстът съдържа и явната заплаха на Урумов "да земе едно дЪрво", ако академичната общност у нас и по света си позволява дори да обсъжда теми, които не му харесват", пише в позицията на университета. От висшето училище виждат в писанията на Урумов "явна агресия срещу академичната свобода и свободата на изследванията, залегнали в основата на самата идея на университетите при възникването им преди 700 години".

"Затова е непонятно как вестник „Труд“ може да публикува агресивните нападки срещу тези свободи, които утре ще се насочат и срещу свободата на словото в медиите. Неразбираемо е и как е възможно в едно българско министерство за връзките с обществеността да отговаря човек, който отправя заплахи срещу инакомислещите и свободата на мисълта и на словото", смятат от Софийския университет. От висшето училище декларират, че няма да допуснат "нарушаване на академичната свобода и на свободата на изследване и преподаване" и ще продължат да отстояват "свободата на мисълта и словото".

"Вярваме, че българското общество приема свободата за върховна ценност и ще подкрепи всяка институция, срещу която противниците на свободата насочат своята агресия и заплахи", завършва позицията.

Александър Урумов е активист срещу "джендърството"

Предизвикалият реакцията Александър Урумов освен държавен служител е и председател на "Българската организация на родителите и децата – БОРД". На няколко пъти той сигнализира за "джендърско" съдържание в учебници, одобрени от образователното министерство. Последната активност е заради учебник по биология за ІХ клас. "Както знаете, в този джендър-учебник се съдържа скандалният текст, според който "Сексуалната идентичност се формира в зряла възраст" - едно безумно джендър-твърдение, непочиващо на никакви научни или емпирични доказателства", пише Урумов.

От негови постове във Фейсбук става ясно, че организацията му БОРД започва "юридически консултации за завеждане на колективен иск срещу институциите и лицата, допуснали отпечатването, разпространението и включването на тези текстове в учебните планове".

Той е и отявлен противник на Истанбулската конвенция, срещу която се обяви и шефът му - министърът на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Кариерата на Урумов през "Държавна сигурност" и БНБ

Александър Урумов е пресаташе в Министерството на отбраната за втори път. Той бе началник на направление "Информация и връзки с обществеността" в периода 1997-2001 г. по време на кабинета Костов (СДС).

След това, между 2006 г. и 2014 г., Урумов дълги години ръководеше звеното "Връзки с обществеността" на Българската народна банка, когато управител беше Иван Искров. Като PR на БНБ по време на кризата с КТБ Урумов защитаваше позицията на Искров. Заради нередности в дейността на Урумов по това време етичната комисия на Българското дружество за връзки с обществеността излезе с препоръка той да спазва Етичния кодекс на PR специалистите.

Поводът бе решение на Урумов да допуска само избрани от него медии и журналисти на пресконференция, организирана от БНБ на 11 юли 2014 г. по повод обявяването на резултатите от проверката на поставената под специален надзор КТБ.

По време на престоя си в пресслужбата на БНБ голямата част от времето на Урумов бе заето с неговата литературна и драматургична дейност. Той е автор на няколко книги, включително на религиозно-политическа тематика (например "Исус Христос – власт и политика", където разглежда Исус от Назарет като политически фактор в древна Юдея). През 2010 г. Урумов дебютира като драматург с моноспектакъла "Лалугер", който бе поставен и в Театъра на Българската армия. Изпълнител на пиесата е известният български актьор Николай Урумов, който е роднина на Александър. През 2013 г. излиза книгата с къси разкази на Александър Урумов "Тиква! Ботаника на чувствата”.

Известно е, че освен с литературна, обществена, политическа и ПР дейност, Александър Урумов дълги години се занимава и със земеделие.

През 2009 г. Комисията по досиетата осветли Александър Урумов (роден 1969 г.) като сътрудник на бившата "Държавна сигурност". Той е вербуван от Трето управление на ДС (военното контраразузнаване) през 1988 г. под псевдонима "АБЕЛ" (на името на един от най-известните съветски нелегали Рудолф Абел, б.а.). Според сайта desebg.com досието на Урумов е унищожено през 1990 г. при тайното прочистване на архива на ДС от БКП и Държавна сигурност.

Александър Урумов бе член на Централната избирателна комисия за произвеждане на избори за членове на Европейския парламент у нас през 2009 г., както и член на ЦИК за произвеждане на избори за народни представители през 2009 г.

mediapool.bg