Кламер БГ - Новини: СЕМ решава отива ли си генералният директор на БНР

СЕМ решава отива ли си генералният директор на БНР

България

|
Ср, 16 Окт 2019г. 19:22ч.
СЕМ решава отива ли си генералният директор на БНР

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще реши в четвъртък дали да прекрати предсрочно мандата на генералния директор на БНР Светослав Костов заради напрежението в националното радио, провокирано от опита за сваляне от ефир на журналистката Силвия Великова и последвалото замлъкване на радиото за няколко часа. Очаква се той да бъде освободен от поста.

През септември Великова разказа пред СЕМ как ден преди разпореждането за свалянето ѝ от ефир Светослав Костов е разговарял за това с нея в Борисовата градина. Той казал, че четирима души са звънели, за да поискат тя да бъде свалена от ефир, но не е посочил имена. Генералният директор е отрекъл това да са премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цатаров, както и единственият кандидат за главен прокурор – Иван Гешев. Журналисти от радиото разказаха, че искането било Великова да бъде свалена от ефир "поне до избора на Гешев за главен прокурор".

Опитът Великова да бъде свалена от ефир дойде на 12 септември, а ден по-късно, когато тя трябваше да води предаването "Преди всички", програма "Хоризонт" безпрецедентно замлъкна. Логиката показва, че спирането на сигнала има връзка с опита за цензура, но и до момента причините за прекъсването остават официално неясни.

Миналата седмица СЕМ започна процедурата и даде на Костов пет работни дни да отправи своите възражения и той го е направил в около 8 страници. Въпреки обясненията му се очаква поне трима от членовете на медийния регулатор да подкрепят отстраняването му. Това са председателят София Владимирова и членовете Ивелина Димитрова и Розита Еленова, които подкрепиха и започването на процедурата по отстраняването на генералния директор.

Мотивите на СЕМ за оставката на Костов обаче не са свързани със свидетелствата за оказване на натиск в радиото за свалянето на дългогодишната журналистка Силвия Великова от ефир, а заради безпрецедентното спиране на сигнала на програма "Хоризонт". Дори главният прокурор Сотир Цацаров обаче казва, че двете събития са свързани.

На последното заседание на СЕМ членът на регулатора Бетина Жотева се въздържа за започване на процедурата. Мотивира се с това, че според нея няма достатъчно основания, които да покриват законовите изисквания за прекратяване на мандата на Костов. Вероятно генералният директор на БНР ще обжалва уволнението си съда.

Процедурата по свалянето на Костов се основава на текста в Закона за радиото и телевизията, според който мандатът на шефа на БНР се прекратява, "ако се установи, че извършва или допуска извършването от други лица на груби или системни нарушения на разпоредбите относно принципите за осъществяване на дейността на радио- и телевизионните оператори".

Засега обаче на практика има едно нарушение и две глоби за него – това, че програма "Хоризонт" замлъкна. След започването на процедурата главният прокурор Сотир Цацаров изнесе нови данни за станалото в БНР.

През септември първоначалната проверка на прокуратурата за спирането на радиото изкара, че генералният директор няма вина за безпрецедентното спиране на радиото, въпреки че то е станало с негов подпис и резолюция "Да". Така на практика отговорността падна върху техническия директор Пламен Костов. Миналата седмица обаче главният прокурор представи за пръв път и версията на техническия директор, който твърди, че замлъкването е било по нареждане на генералния директор.

Светослав Костов и досега твърди, че не е знаел, че няма да има сигнал на радиото в цялата страна и разбрал на 13- ти, когато му се обадили да му съобщят, че излъчването е прекратено. Неясно остава обаче как така е разбрал едва тогава, при положение, че в ефира на радиото започва да се чете съобщение за прекъсване на сигнала от предходната вечер. Съобщението беше публикувано и на сайта на БНР, както и в редица други медии.

Междувременно, пак от Цацаров, се разбра, че прокуратурата е изискала телефонните разпечатки на директора на БНР , както и на журналисти от радиото. Целта е да потвърди или отрече версиите, които са дали от една страна генералният директор Светослав Костов, от друга Силвия Великова и от трета техническият директор на радиото Пламен Костов. Освен това са изискани записи от камери, ще има и очни ставки.

Разпечатките, които прокуратурата е поискала, ще покажат кой с кого е водил разговори, но не и какво е съдържанието им и дали е бил оказан натиск. Така всеки, звънял на шефа на БНР, може лесно да обясни, че поводът за обаждането не е свързан с разследваните казуси, а това няма как да се провери.

По неофициална информация ръководството на БНР получава редовни инструкции от депутата от ДПС и говорител на партията Велислава Кръстева. За това намекнаха през септември пред Mediapool и представители на ГЕРБ, които обаче настояха в никакъв случай да не бъдат цитирани, тъй като било "опасно". Кръстева отрече това да е вярно и обяви, че ще си търси правата в съда, ако ѝ замесват името с оказвания натиск.

mediapool.bg