Кламер БГ - Новини: Въпрос за "Лукойл" при изслушването на новия посланик на САЩ в Сената

Въпрос за "Лукойл" при изслушването на новия посланик на САЩ в Сената

България

|
Ср, 30 Ноем 2022г. 15:24ч.
Въпрос за "Лукойл" при изслушването на новия посланик на САЩ в Сената

Кенет Мъртън

САЩ ще помагат за преодоляване на българската енергийна зависимост от Русия, каза номинираният за нов посланик на САЩ в България Кенет Мъртън, който бе изслушан в Комисията по външни отношения на американския Сенат.

Дипломатът не говори за проблемите с корупцията в България и закона "Магнитски", но получи директен въпрос за "Лукойл".

Сенаторът от демократите Крис ван Холън коментира, че има реален проблем с ангажиментите, поети към ЕС, да не се използва руски петрол.

"Проблемът не е, че българите ще продължат да използват руски петрол за собствени нужди, а че ако продължат за изнасят горива, това ще е пробив в режима на санкциите и в обединения фронт. Затова държах да изразя загрижеността си", каза Ван Холън, цитиран от dnevnik.bg.

ЕС наложи ембарго над вноса на руски петрол заради войната на руския президент Владимир Путин срещу Украйна. България се ползва от специална отстъпка от санкциите срещу вноса на руски петрол заради специфичното си географско положение.

Служебното правителство, обаче, търси вариант да отпадне забраната и за износ на произведени от руски петрол горива на "Нефтохим".

"Работим с другите ни европейски партньори и Европейската комисия за механизми и инструменти, които да бъдат предоставени на България, за да скъса тези отношения", каза Мъртън, който уточни, че не е експерт по тази тема.

"Може да отнеме време, но със сигурност ще работя по това", добави той.

Дипломатът посочи, че ще продължи да подкрепя усилията на България за борба с руското вредно влияние.

"Непредизвиканата и неоправдана война на Русия срещу Украйна прави така, че продължаването на близката ни координация с България е още по-наложителна, особено предвид позицията на страната по протежение на Източния фланг на Европа. България е домакин на многонационална бойна група на НАТО, която включва американски войски. Тя е регистрирала повече от 145 000 бежанци от Украйна за временна закрила, напълно подкрепи санкциите срещу Русия, а през ноември българският парламент гласува с огромно мнозинство в подкрепа на военната помощ за Украйна", посочи той.

Изтребители и ядрено гориво

Мъртън отбеляза и придобиването на втория транш изтребители F-16 Block 70 от САЩ, като по думите му това е значителна стъпка към това България да изпълнява нужните разходи за отбрана.

"Съществува огромен потенциал за активизиране на отношенията ни и за разширяване на търговската дейност на САЩ в ключови области като технологии и иновации, селско стопанство, образование и предприемачеството, инфраструктурата и особено енергетиката", посочи той.

Мъртън отбеляза, че завършването на интерконектора Гърция-България, който улеснява вноса на природен газ от Азербайджан, е било голямо постижение в това отношение.

"Остава да се направи още, като се започне от осигуряването до снабдяването с ядрено гориво, което не зависи от руски суровини", отбеляза той.

Корупцията остава предизвикателство

Сенаторката демократ Джин Шахийн, която представи кандидатурата на Мъртън, каза, че България е "съюзник, на когото можем да разчитаме в район със стратегическо значение за САЩ".

По думите й страната е управлявана от "нестабилно коалиционно правителство" (вероятно визира последното редовно правителство – бел. ред.) и е изправена пред предизвикателства като корупция и организирана престъпност, забавяща се икономика.

Пред комисията бяха представени и номинираните за посланици в Румъния, Естония, Латвия и Чехия.

Очаква се кандидатурата на Мъртън да бъде одобрена и той да започне скоро мандата си, който е с продължителност три години.

Кой е Кенет Мъртън?

Мъртън е бил посланик в Хърватия от 2012 до 2015 г. и в Хаити от 2009 до 2012 г. Той е бил и заместник- изпълнителен секретар на Държавния департамент.

Заеманите от него длъжности включват още: икономически съветник в американското посолство във Франция, изпълнителен асистент в Бюрото по икономически и бизнес въпроси на Държавния департамент и старши наблюдател в Оперативния център на Държавния департамент.

Мъртън получава бакалавърска степен от университета "Маями" в Оксфорд, щата Охайо, а след това завършва магистратура в Американския университет във Вашингтон, окръг Колумбия.

Носител е на множество награди, включително Голям почетен кръст, присъден от правителството на Хаити за подкрепата му след земетресението през 2010 г.

Мъртън владее хаитянски креолски, френски, немски и испански език.

mediapool.bg