Кламер БГ - Новини: Русия видя провокация в изгонването на двамата дипломати от България

Русия видя провокация в изгонването на двамата дипломати от България

България

|
Нед, 26 Ян 2020г. 14:18ч.
Русия видя провокация в изгонването на двамата дипломати от България

Руското министерство на външните работи определи като "неприятелска и провокационна стъпка" решението на България да изгони двама руски дипломати заради шпионаж. Ведомството предупреждава българските власти и за евентуални ответни мерки.

"На 24 януари българските власти взеха решение да изгонят от страната дипломат от Посолството и служител от Търговското представителство на Руската федерация в България. Не бяха представени никакви ясни и убедителни доказателства, обосноваващи това решение", заявява руското министерство.

"Преценяваме тази стъпка на официална София като открито неприятелска и провокационна, рязко противоречаща на конструктивния, традиционно изпълнен с взаимно уважение характер на руско-българските отношения. Запазваме си правото да вземем ответни мерки", се посочва в коментара.

Българската прокуратура изпрати на Министерството на външните работи писма относно двама руски граждани, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация - престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК, съобщи вчера пресцентърът на МвнР.

Досъдебните производства срещу руските граждани са прекратени, тъй като те се ползват с дипломатически имунитет. В рамките на своята компетентност МВнР обяви с ноти за "персона нон грата" един руски дипломат, а за "неприемлив" - член на техническия персонал на руското посолство в София.

Руският посланик Анатолий Макаров бе повикан в МВнР, за да получи нотите. На двамата бе даден срок от 48 часа за напускане на страната.

Подкрепата от САЩ, Канада и Великобритания

"Приветствате предприетите напоследък действия на българското правителство за защита на независимостта и суверенитета на страната срещу злонамерено влияние, включително съобщението от 24 януари за експулсирането на двама служители в руското посолство за шпионаж и това от 23 януари за повдигнати обвинения за опит за предумишлено убийство срещу трима руски граждани", заявяват от американското посолство.

"Подкрепяме дългосрочните усилия на институциите, участващи в разследването и в разкриването на нарушения на българското законодателство. България е силен съюзник в НАТО и партньор в рамките на ЕС и има неотменимо право да определя собственото си бъдеще", се казва още в позицията.

От посолството на Великобритания пък обявиха, че следят с интерес "изявленията на българския главен прокурор и информацията, предоставена от Министъра на външните работи на България, във връзка с допълнителните факти за руския шпионаж на територията на България".

"Обединеното кралство продължава да подкрепя съществуващата проактивната позиция на България за противодействие на чужди зловредни действия, които подкопават нейния суверенитет. Обединеното кралство подкрепя стъпките, предприети от българските власти, за да отговорят на тази заплаха и да защитят своите граждани, територията и националната си сигурност", се подчертава в позицията.

От посолството на Канада пък обявиха, че са загрижени от появилата се информация.

"Канада подкрепя дипломатическите и правни мерки, обявени от българските власти на 23 и 24 януари, за да отговори и да се защити от външни дейности, които подкопават суверенитета на България и застрашават безопасността и сигурността на българските граждани", се казва в позицията на канадското посолство, което отговаря не само за България, но и за Румъния и Молдова.

mediapool.bg