Кламер БГ - Новини: С резерви тристранката пусна Закона за социалните услуги към МС и парламента

С резерви тристранката пусна Закона за социалните услуги към МС и парламента

България

|
Вт, 20 Ноем 2018г. 17:07ч.
С резерви тристранката пусна Закона за социалните услуги към МС и парламента

Законът за социалните услуги мина във вторник през Националния съвет за тристранно сътрудничество и след резерви и съпротива от страна на някои работодателски организации и синдикати, в крайна сметка продължава пътя си към Министерския съвет и парламента. Законът е част от пакета социални закони, за приемането на които протестиращите майки на деца с увреждания настояват, заедно със Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ.

Законопроектът беше подкрепен от КНСБ, КРИБ, БТПП и Съюза за стопанска инициатива. КТ "Подкрепа" и АИКБ се въздържаха да го подкрепят, а от БСК бяха “против“.

Според зам.-председателя на БСК Димитър Бранков законопроектът дефинира твърде широк кръг ползватели на социални услуги, което според него ще доведе до демотивиране на големи социални групи и изключването им от пазара на труда. Според него разсрочването на реформата в социалните услуги до 2035 г. няма аналог, тъй като това е твърде дълга рамка за промени, които биха могли да се случат в много по-кратки срокове.

"Целта на законопроекта е да се осигурят нови услуги за хората, които се нуждаят от тях. Това става чрез регламентиране на национална карта на социалните услуги, която да осигури по-добро покритие в цялата страна и регламентиране на общодостъпни социални услуги. Втората основна цел е подобряване на качеството на социалните услуги", заяви социалният министър Бисер Петков, който ръководи заседанието на тристранката поради неявяването на председателстващия я вицепремиера в оставка Валери Симеонов.

Законопроектът за социалните услуги предвижда държавата да гарантира минимален пакет от социални услуги, заложени в национална карта на социалните услуги, които се финансират от държавния бюджет.

С проекта се въвежда разделение на социалните услуги на общодостъпни и специализирани.

Ще има общодостъпни безплатни услуги, които са насочени за всички, а не само към хора от уязвимите групи .

Безплатните услуги са свързани предимно с информиране, консултиране и подкрепа на родители по въпросите на ранното детско развитие и отглеждане на деца, ранна интервенция за увреждане, помощ в кризисна ситуация.

Проектът предвижда и създаването на Агенция за качеството на социалните услуги към министъра на труда и социалната политика. Тя ще отговаря за лицензирането на доставчици за социални услуги, контрол върху качеството на услугите, ще оказва методическа помощ при разработването на стандартите, ще има възможност да налага имуществени санкции.

КНСБ подкрепя законопроекта, но смята, че този за личната помощ, който беше изготвен от омбудсмана Мая Манолова по искане на протестиращите майки, прави другите два законопроекта непълноценни.

"По наша оценка правителството даде много повече кредит на доверие и много повече внимание към тези, които протестираха, без да имат достатъчно професионална квалификация. Сблъсъкът между тези три законопроекта може да се окаже достатъчно сериозен, така че агенциите на Министерството на труда и социалната политика ще имат доста сериозен проблем. Дано да сме лош пророк", предупреди Ася Гонева от КНСБ.

mediapool.bg