Кламер БГ - Новини: Ръстът на пенсиите догодина ще е с 6.6%

Ръстът на пенсиите догодина ще е с 6.6%

България

|
Вт, 08 Окт 2019г. 18:18ч.
Ръстът на пенсиите догодина ще е с 6.6%

Осъвременяването на пенсиите от 1 юли 2020 г. ще бъде с 6.6%, потвърди социалният министър Бисер Петков във вторник пред БНТ. Това показват изчисленията при сегашните допускания за стойностите на инфлацията и нарастването на средния осигурителен доход за 2019 г.

Миналата седмица за очакван ръст на пенсиите от 6.6% съобщи и управителят на НОИ Ивайло Иванов, след като по-рано социалният министър подгряваше, че догодина се очаква по-голямо от тазгодишното увеличение.

Тази година пенсиите бяха повишени с 5.7%.

Относно размерът на обезщетение за безработица, Петков заяви, че все още се обсъжда дали ще има промяна.

"Това, което на този етап е ясно по проекта на бюджета на Министерството на труда и социалната политика, е че ще има увеличение по политиката за хора с увреждания и то е свързано и произтича от по-високия размер за финансова подкрепа от Закона за хората с увреждания, които ще получават, по отношение на по-големия размер средства за финансиране на услугите за личен, социален асистент", каза Петков.

Той заяви, че се работи по проект за достъпна жилищна среда за хората с трайни увреждания. За изграждане на помощни средства в жилищата на хората с увреждания, Министерството е заделило 1,7 млн. лева. В Министерството са постъпили 55 проекта за изграждане на достъпна жилищна среда за хората с увреждания, които са на обща стойност малко над 2 млн. лева, каза още министър Петков.

mediapool.bg