Кламер БГ - Новини: Русия продължава провокациите в близост до българското въздушно пространство

Русия продължава провокациите в близост до българското въздушно пространство

България

|
Четв, 17 Окт 2019г. 18:28ч.
Русия продължава провокациите в близост до българското въздушно пространство

Русия продължава провокациите в близост до българското въздушно пространство и само от началото на годината български изтребители са били вдигани 19 пъти по спешност заради самолети без полетен план, без радиовръзка и с изключен транспондер, научи Mediapool.

Според Военновъздушните сили всички те са предполагаема собственост на Руската федерация.

От началото на годината обаче е установено само едно нарушение на българското въздушно пространство и то е от един учебен ултралек самолет с румънска регистрация.

Русия от години залага на подобно поведение до българското въздушно пространство. Българските изтребители, които носят дежурства по охраната на въздушното ни пространство, са вдигани редовни заради руски полети над Черно море.

Във военното министерство от години подозират, че Русия умишлено провокира извънредни полети на бойната ни авиация, за да намали летателния ресурс на българските изтребители МиГ 29, който пряко зависи от руската страна.

Тази година провокациите дори са повече от миналата. През цялата 2018-та български дежурни изтребители са излитали 17 пъти заради необозначени самолети в близост до българското въздушно пространство.

Нарушения на въздушното ни пространство миналата година не са установени.

Русия следва подобна тактика и над Балтийско море. Западните страни приемат тези действия като провокация. Русия обаче твърди, че полетите се извършват при пълно спазване на международните правила.

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов се въздържа да коментира руските провокации.

Той осигури над 80 млн. лева за поддръжката на старите съветски изтребители МиГ 29, които към момента са единствените, на които България разчита, за да охранява въздушното си пространство.

На този фон България е една от малкото страни в Европейския съюз, които защитават "по-мекия" подход към провокациите на Москва. България не изгони руски дипломати в знак на солидарност с Лондон заради покушението срещу Сергей Скрипал, а президентът Румен Радев и БСП периодично настояват да бъдат свалени европейските санкции, наложени на Русия заради анексирането на Крим и ролята и във войната в Източна Украйна.

Към момента няма публична информация външно министерство да е поставяло официално пред руските власти проблема с полетите на необозначени летателни средства до българското въздушно пространство.

mediapool.bg