Кламер БГ - Новини: Румен Радев: Пожарите не се гасят с оставки и пари

Румен Радев: Пожарите не се гасят с оставки и пари

България

|
Вт, 14 Ян 2020г. 19:19ч.
Румен Радев: Пожарите не се гасят с оставки и пари

Аз не се бъркам в кухнята на коалициите на партиите, също така не се бъркам в работата на съда и прокуратурата, но и очаквам не само показност, а ефективно и всеобхватно разследване. С тези думи в Белово президентът Румен Радев коментира ситуацията около арестуването на министър Нено Димов и номинацията на Емил Димитров за министър на екологията.

Очаквам разрешаване на тази криза в полза на гражданите на Перник и не само на тях, защото хиляди българи са изправени пред същия проблем, добави президентът.

"Отдавна говоря, че липсата на прозрачност, отчетност и отговорност води до разпадане на държавността. Това, когато се случва в Перник, е само най-видимият резултат от такъв вид управление", заяви президентът Радев и изброи подобни проблеми с нерегламентираните сметища, африканската чума по свинете, проблемите в енергетиката, здравеопазването и образованието.

Държавният глава обобщи, че пожарите не се гасят с оставки, с даване на пари и отлагане, защото "много ясно се вижда как такива похвати изчерпаха ефективността си, а проблемите остават".

Много е важно да има друг подход - с визия, експертиза, реформи и воля. Защото да удържаш кризата и да управляваш ефективно са две различни неща, посочи в заключение президентът.

По повод предложението на ДПС, свързано с работата на НСО, Румен Радев каза, че "не коментира проектозакон, преди да е стигнал до него, но не е добре да се бърка НСО с частна охранителна фирма".

Президентът направи тези коментари във вторник е в Белово, където бе по повод празника на града и отбелязване на 142 години от освобождението на беловския край от османско владичество.

mediapool.bg