Кламер БГ - Новини: Румен Радев: Новото съединение, минава през разделение с беззаконието

Румен Радев: Новото съединение, минава през разделение с беззаконието

България

|
Съб, 07 Септ 2019г. 09:16ч.
Румен Радев: Новото съединение, минава през разделение с беззаконието

"Отдавна не знаем какъв е идеалът ни, а съединението остава повече на думи. Все повече се призовава за ново съединение, но се пропуска, че то минава през разделение. Епохата иска от нас да се разделим с всичко, което тежи и спира движението на нацията ни напред. Трябва да се разделим с беззаконието, с арогантността, с апатия, да отхвърлим нихилизма. Да се знае, че докато позволяваме на несправедливостта да царува, не можем да бъдем истински единни". Това заяви президентът Румен Радев по време на честването на 134-ата годишнина от Съединението на Източна Румелия и Княжество България в Пловдив.

"Днес търсим гордост в миналото и често загърбваме своя дълг пред настоящето. Идейната безпътица на първенците катастрофира в апатия, отчуждение и безверие. Отдавна не знаем какъв е идеалът ни, а съединението остава повече на думи", допълни Радев.

По думите му най-страшна е присъдата на следващите поколения.

”Но съдбата на нацията се кове тук и сега. Наш дълг е заедно да съградим достоен и справедлив живот в свободна, демократична и просперираща държава”, каза Радев.

"Направихме, каквото можахме и колкото можахме. Сега можем да чакаме съда на историята. С тези скромни слова смелият министър-председател Петко Каравелов описва паметните дни на 1885 година. Присъдата е ясна. Препотвърждаваме я с признателност година след година в Пловдив, за да почетем героизма на всички българи, осъществили това Съединение”, заяви държавният глава.

”На седмата година от Свободата българите проявиха зрялост и национална отговорност, еманципираха се и показаха, че няма да чакат Великите сили да се съберат, за да решават съдбата им. Извършиха смел исторически ”скок“ и отхвърлиха несправедливостта, разкъсала снагата на Родината им. Защото нашите предци от Княжество България и Румелия продължаваха да живеят с идела за сплотена, обединена и независима България”, припомни президентът.

mediapool.bg