Кламер БГ - Новини: Редица общини поставиха ромски квартали под блокада заради коронавируса (обновена)

Редица общини поставиха ромски квартали под блокада заради коронавируса (обновена)

България

|
Четв, 19 Март 2020г. 13:20ч.
Редица общини поставиха ромски квартали под блокада заради коронавируса (обновена)

Редица общини в страната въведоха по-строги мерки в ромските квартали с цел недопускане на разпространението на коронавирус.

Първи това направиха Казанлък и Нова Загора, където има пропусквателен режим от сряда. Днес към тях се присъединиха Сливен и Ямбол.

В тези градове към момента няма установен случай на заразата по данни на Националния кризисен щаб.

Мерките идват след призив на ВМРО ромските квартали в градовете да бъдат изолирани и поставени под блокада, като към тях се приложат същите мерки каквито бяха въведени и в Банско. Планинският курорт беше поставен под карантина заради установени случаи на заразени с Ковид-19.

"Трябва да се въведат спешни мерки по отношение на гетата. Там има сериозна група хора, които са се върнали от чужбина, но не спазват карантината за защита от Ковид-19", каза депутатът от ВМРО Александър Сиди пред телевизия "България он еър".

Националният кризисен щаб е разпоредил обучение и засилен контрол в ромските махали в страната. Препоръките са отправени към МВР, местните Районни здравни инспекции и ромските медиатори, каза началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски на извънреден брифинг в Министерския съвет.

Той обясни, че трябва изключително сериозен подход към ромските групи за разясняване на това що е карантина, що е коронавирус, какво е заболяването, как се предпазва човек от него, как се предава заразата.

Това се налага и заради засиленото връщане на български граждани от чужбина в последните седмици. По информация на Mediapool много роми от Италия и Испания са се завърнали в областите Враца, Монтана и Видин. Към момента няма информация общините в тези области да са предприели ограничителни мерки спрямо ромските квартали.

Жители на ромската махала в Кюстендил дори сезираха Mediapool, че обществената баня в квартала продължава да работи, въпреки че са сезирали за проблема държавните институции. Останалите обществени бани в града са затворени.

"Моля, да не звучи това като дискриминационни мерки, но ще видите по-голяма активност около ромските общности", каза ген. Мутафчийски.

Ромски лидери коментираха, че като цяло обявените мерки от държавата за ограничаване разпространението на заразата се спазват от ромите.

"В пловдивския квартал "Столипиново" мерките се спазват от 85 на сто от живеещите там. Много по-малко хора може да видите по улиците. Нещо повече дори измиха цяла улица със сапун", каза Никола Венков, антрополог и изследовател на квартала, пред БНР. Според него не е редно хората в тези квартали да се поставят зад бариера, защото по този начин се показва, че те не са част от обществото.

Огнян Исев от Тръст за социална инициатива призова на ромските медиатори също да бъдат осигурени защитни средства - маски и облекла, защото те всеки ден са на терен. Той препоръча още на публични места в ромските квартали да бъдат поставени средства за дезинфекция, защото една част от ромите нямат средства дори да си подсигурят прехраната. Посочи още, че в махалите е трудно да се спазва ограничението за най-много двама души, тъй като те са гъсто населени.

В Нова Загора е въведен вечерен час в кв. "Шести"

В Нова Загора е въведен вечерен час за непълнолетни и пропускателен режим в ромския квартал "Шести", съобщиха от общината.

Това са част от допълнителните мерки на кризисния план на Оперативния щаб в града.

Полицаите спират всеки, а пропускателният режим вдига градуса на напрежението.

"Може би ще се почувстват дискриминирани, но няма нищо подобно, нито мярката е с такава цел. Просто жители на квартал "Шести" се движеха масово след забраната в рамките на града", заяви Николай Грозев, кмет на община Нова Загора, пред бТВ.

В Сливен под блокада са 25 000 роми

Кметът на Сливен също постави под блокада над 25 000 души от ромския квартал "Надежда".

"Всички изходи и входове в и към квартал "Надежда" ще бъдат проверявани", каза Снежана Кънева, секретар на Общински кризисен щаб-Сливен.

В двете общини Сливен и Нова Загора тези мерките са безсрочни.

В Казанлък също е ограничено придвижването на ромите

В Казанлък също е ограничено движението на хората от ромския квартал "Кармен", обявиха на извънредна пресконференция от общината.

Единственият входно-изходен пункт е откъм улица "Чаталджа". Екипи на полицията ще дават 24 -часови дежурства. Те ще проверяват личните документи на хората, като целта е да се избегне максимално достъп до квартала на жители, които нямат адресна регистрация в него, посочиха от общината.

Стриктно ще се следи и за спазването на карантина от завърналите се от рискови държави жители на квартала.

Медиаторите на квартала ще извършват разяснителна кампания. Мерките са в сила от четвъртък.

И в Ямбол полицейско присъствие в ромския квартал

Засилено полицейско присъствие и ежедневни проверки са въведени и в жилищен комплекс "Райна княгиня" и прилежащите улици на квартала, населен предимно с ромско население. Това съобщи община Ямбол.

Мерките са предприети след подаването на сигнали за нарушаване на карантинните мерки.

Полицията ще следи за спазване забраната за ограничаване на частните мероприятия с масов характер на открито, в това число за събиране на повече хора на едно място или в непосредствена близост.

Проверки ще се извършват периодично и в останалата част от територията на община Ямбол, е посочено в съобщението.

С помощта на високоговорител жителите на ромския квартал ще бъдат информирани за предприетите мерки.

mediapool.bg