Кламер БГ - Новини: Ромите не гласуват нахалост. На последния вот подкрепят ДПС и ГЕРБ

Ромите не гласуват нахалост. На последния вот подкрепят ДПС и ГЕРБ

България

|
Четв, 13 Юни 2019г. 14:52ч.
Ромите не гласуват нахалост. На последния вот подкрепят ДПС и ГЕРБ

Как се пласираха ромските гласове? Този въпрос обикновено е част от равносметката след всеки вид избори и вече изглежда толкова тривиален, че никой не поставя под съмнение факта, че ромският вот си остава най-достъпният за пазаруване и контролиране на политическия пазар. Този пазар си има свои специфики и неписани правила, но както всеки друг, и там има доминиращи играчи.

Последните евроизбори потвърждават тенденцията, наблюдавана и на предходни избори – в различните региони и избирателни секции, ромите гласуват мобилизирано, като войници, за строго определени партии и кандидати. На пръв поглед вотът им може да изглежда нелогичен или хаотичен, но дори повърхностен анализ показва стройна организация и посока.

Почти нито един глас не отива нахалост. Запознати с изборните тактики твърдят, че ако в хода на изборния ден съответната политическа сила вече си е набавила нужните гласове, не прибягва до резерва си от ромската общност, за да не прави впечатление. В други случаи пък конкурентна политическа сила плаща на съответния "отговорник" за определени ромски махали да не излязат да гласуват за вече напазрувалата ги партия.

Проверка на Medapool в протоколи от проведените на 26 май евроизбори показва, че някои от ромските махали и села с предимно ромско население масово са гласували за ДПС - включително на места извън смесените райони, където е съсредоточен твърдият електорат на партията. Такава е ситуацията в София, Ямбол, Монтана, Шумен и др. Други ромски секции обаче "харесват" ГЕРБ, като част от тях масово са отбелязали преференции за Лиляна Павлова. Такъв е например случаят в пловдивската "Шекер Махала" и монтанското село Безденица.

"Атака" пък има убедителен успех град Стралджа, където ромите са почти половината от населението.

В Лом, където ГЕРБ е първа политическа сила, най-много преференции е получил дванадесетият в листата на партията - Младен Шишков, който е от Пловдив.

При вота в ромските махали се наблюдава и концентрация на преференции за по-непознати кандидати.

Обясненията за тези "странности" с преференциите са различни. Депутати от ГЕРБ твърдят, че местните структури си мерят тежестта чрез подадения преференциален вот за предварително набелязани кандидати. Освен това партията имала структури в някои ромски махали.

Представители на повечето партии обаче неофициално признават, че преференциалният вот е удобен начин за за маркиране на купен или корпоративен вот.

Целокупният ромски вот е така разпределен между партиите, че при преглед на резултатите по области няма особени изкривявания или поне трудно могат да бъдат забелязани. Не така стоят нещата с общините и секциите по градове и села.

Столичният "Христо Ботев" гласува за ДПС и Карадайъ

В квартал "Христо Ботев" ДПС е първа политическа сила, оставяйки зад себе си останалите формации със значителна дистанция. Във всички секции ДПС има над 50% от гласовете, в повечето е над 60%, а в една от тях подкрепата достига до 81 на сто от гласувалите. В същата тази секция вторият по подкрепа е събрал едва 5.38% от вота.

Във въпросната секция и активността е изключително висока – 75.19 на сто от имащите право на глас са отишли до урните на 26 май. Само от тази секция ДПС е получила 564 гласа, от които 268 са с преференция за председателя на ДПС и водач на листата Мустафа Карадайъ, който след изборите се отказа от мястото си в Брюксел.

Той е предпочетеният кандидат и в останалите секции на ромския квартал. В една дори получава 203 преференции при общо 245 гласа за ДПС.

Все пак се прокрадват и преференции за други кандидати, но драстично по-малко. От общо 7-те секции в квартала четвъртата в листата – бившият екоминистър Искра Михайлова, събира общо 18 преференции, а медийният магнат Делян Пеевски, който за втори път се отказа от евродепутатското си място – само една.

Училището, в което са гласували жителите на "Христо Ботев"

Втора политическа сила в "Христо Ботев" е Ваня Григорова, която беше издигната като независим кандидат. Общият ѝ резултат в квартала е 205 гласа – малко повече от преференциите на Карадайъ само в една от секциите.

От екипа на Григорова обясниха пред Mediapool, че тя е водила активна кампания в квартала, а и има роднини в него.

ГЕРБ, които спечелиха евроизборите, в "Христо Ботев" имат общо 128 гласа.

Ниска активност във "Факултета", но гласовете пак са за ДПС

В другия край на София, в ромския квартал "Факултета", активността е била изключително ниска. Там са гласували 580 души или едва 8.75% от избирателите. Отново обаче ДПС е първа политическа сила. Там, за разлика от "Христо Ботев" почти няма преференции за Карадайъ, но за сметка на това със силен преференциален вот изпъква Сюлейман Сюлейман от Добрич. За ДПС са гласували 240 души, а Сюлейман получава преференции от повече от половината от тях (138). Цветан Енчев, последният в листата на ДПС, също се откроява на фона на останалите, а Пеевски отново получава само една преференция.

БСП е втора сила във "Факултета" със 110 гласа. В една от секциите, където социалистите са получили 30 гласа, осмият в листата Румен Гечев е получил 11 преференции. Водачът Елена Йончева– 4, а по една имат Петър Витанов, Иво Христов, Момчил Неков и Димитър Данчев.

От резултатите е съседна секция излиза, че там харесват най-много по-неразпознаваемия социалист Петър Витанов, който по случайност се оказа втори в листата на БСП и сега е шеф на делегацията на социалистите в европарламента. От 13 гласа за левицата, 6 са преференции за него.

Варненският кандидат от ГЕРБ Емил Радев е фаворит в Любимец

Емил Радев, който бе осми в листата на ГЕРБ и е спряган за следващ главен прокурор, получава завиден преференциален вот в Любимец, където има голяма ромска общност. Радев, който е от Варна, получава в Любимец в пъти повече преференции спрямо останалите от листата на ГЕРБ.

Почти няма гласували за други от ГЕРБ, а в една от секциите – 291700006, той е абсолютен шампион с 221 преференции от 221 гласа за ГЕРБ. В друга пък има 114 гласа лично за него от общо 204 за ГЕРБ. За сравнение - водачът на листата Мария Габриел има между 9 и 3 преференции в любимчанските секции.

Емил Радев първоначално не се класира за Европейския парламент, но сега отново е вътре, след като Мария Габриел се отказа от мястото си, за да се върне като еврокомисар, а седмата в листата Лиляна Павлова пое към Европейската инвестиционна банка.

"Шекер Махала" обича Лиляна Павлова

В пловдивската "Шекер Махала" фаворити са ГЕРБ и по-специално Лиляна Павлова. Там активността също не е била особено висока – 27.13% от имащите право на глас или 587 души. Процентът на недействителните бюлетини там е относително висок - над 17 на сто от гласовете са невалидни. За сравнение процентът за цялата страна е 3. 82%.

Над половината от действителните гласове - 54.73% в "Шекер Махала" са за ГЕРБ - 266 гласа. А над половината от тях – 184 души, са гласували преферециално за Лиляна Павлова.

В сайта на ГЕРБ бе съобщено, че по време на кампанията тя е била в Пловдив, но няма информация да е посещавала махалата.

Водачът на листата Мария Габриел, която се отказва от мястото си в еврпарламента, за да остане еврокомисар поне до края на сегашната ЕК, има далеч по-скромен резултат – общо 13 преференции.

Втора сила в "Шекер Махала" е ДПС със 112 гласа - по-малко от преференциите за Павлова. Трети се нареждат БСП. В една от секциите има и 15 гласа за ВМРО.

В ямболската махала също харесват Павлова, но повече - ДПС

Повечето от секциите, в които гласуват ромите в Ямбол, са смесени. Такива са в ОУ "Петър Берон" и СУ "Йордан Йовков". От тях трудно може да се определи как точно са гласували ромите. В част секциите в училищата печели ДПС, в други – ГЕРБ, а в трети – БСП.

При ДПС почти няма преференции, при социалистите те са предимно за Йончева и Станишев и то почти по равно, а от ГЕРБ най-предпочитана отново е Лиляна Павлова, но по-скромно отколкото "Шекер Махала".

В Ямбол обаче има и три секции, в които са гласували само роми. Две от тях са в бивша клиника "Хипократ", а от посочения адрес на другата се разбира, че е била в жилищен блок. В тези три секции ДПС е тотален хегемон. Получава 505 гласа. ГЕРБ е втора с едва 53 гласа, а от тях с преференции за Павлова са малко над половината. БСП има 33 гласа, а "Атака" - 5.

Мартин Захариев и Борован

В община Борован (област Враца), където има значително ромско население, ДПС печели евроизборите, а ГЕРБ се класира на второ място. При преференциите обаче се появява поредната необичайна концентрация на гласове. Този път обаче тя е за десетия в листата на ГЕРБ – зам.-кмета на Смолян Марин Захариев. Той получава в пъти повече преференции от останалите кандидати в партийната листа.

В малката община за него са отбелязяни 300 преференции – много повече от д-р Иво Ралчовски, който е от Северозападна България и е очен лекар. Ралчовски има едва 57 гласа в общината.

Само в село Добролево Захариев има 56 преференции от общо 81 гласа за ГЕРБ.

Младен Шишков – хегемонът на Лом

В Лом ГЕРБ не само печелят най-много гласове, но и 44% от тях са с преференция за 12-тия в листата Младен Шишков. В целия град той има 1087 преференции от общо 2448 гласа за ГЕРБ.

Ромските секции също са подкрепили и него, и ГЕРБ. В една от тях партията има 234 гласа, а Шишков – 160 преференции.

Шишков получава сериозни преференции и в други населени места. Първоначалното обяснение беше, че това се дължи на факта, че неговото 12-о място в лисата съвпада с номера на бюлетината на ГЕРБ.

Тази година обаче за първи път номерата на партиите и тези на преференциите се различаваха – партиите бяха с номера до 100, а кандидатите – от 100 нагоре. Така номерът на Шишков беше 112.

Според депутати от ГЕРБ преференциите на Шишков в определени населени места се дължат на това, че е католик и общността му го подкрепя. В Раковски, където е най-голямата католическа общност, той има дори по-добри резултати от тези в Лом.

При ромските секции в Лом се наблюдава и друго - ГЕРБ и ДПС си поделят лидерството.

При ДПС се наблюдават отчетливи преференции, но във всяка секция те са за различен кандидат в листата. В една от тях има общо 115 гласа за ДПС, от които 33 са персонално Севим Мусак; в друга от 48 гласа за ДПС, Карадайъ получава 23.

Феноменът "Гюлфие Парушева"

В старозагорската ромска махала няма особена изненада – първа сила е ДПС с 302 гласа. Тук обаче преференците неочаквано отиват при десетата в листата Гюлфие Парушева от село Абланица, област Благоевград. За нея са подадени преференции от 111 души в махалата, при едва 14 за Карадайъ.

От партията не дават обяснение какво според тях е провокирало тези предпочитания.

Ромската махала в Стара Загора

Махалата в Монтана гласува за ДПС, Габровница- за ГЕРБ

Поредната ромска махала, в която ДПС изпреварва с много другите партии, е монтанската "Кошарник". Гласовете за ДПС са 636. Преференциите са незначително малко – 16 за Карадайъ, 10 за Пеевски, 3 за Искра Михайлова.

Социалистите са поличили едва 100 бюлетини, а 39 от тях - за Станишев.

ГЕРБ получават 60 гласа и над половината от тях са подадени отново за Павлова - 33.

Габровница е едно от монтанските села с най-голяма концентрация на роми на територията на областта, по данни на Българо-швейцарската програма за сътрудничество по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички). Там 139 гласа са за ГЕРБ и този път преференциите не са за Павлова, а за Майдел – 45.

ВМРО са втори с 98 гласа, като от тях 76 са подадени за дупнишния бизнесмен Вергил Кацов. Той беше 15-ти в листата и е от квотата на коалиционния партньор на каракачановата партия.

ДПС да трети с 56 гласа, от които 23 са лично за Пеевски.

Стралжда и "Атака"

Преди седмица в поредния епизод от нападките между "Атака" и ВМРО, вицепрмеиерът Красимир Каракачанов обяви, че партията на Сидеров в "3-4 цигански секции в Ямбол бие ГЕРБ, бие ДПС включително". Проверката на Mediapool обаче показва, че в Ямбол не се наблюдава такава убедителна победа за "Атака" . Вицепремиерът всъщност говорел за град Стралжда, където партията на Сидеров има изключително висок резултат -397 гласа. Втора сила е БСП с 352 гласа, а трета – ГЕРБ с 242.

В Стралджа "Атака" има история. Кметът на града Атанас Киров е бил издигнат през 2015 г. от коалиция между партията на Сидеров, АБВ, "България без цензура" на Бареков и "Народен съюз".

"Столипиново" не харесва особено преференциите

В "Столипиново", което се води най-големият ромски квартал в България, ДПС получава над 1500 гласа, ГЕРБ - около 530, а БСП – 270. Тук се появяват гласове и за ДОСТ, но незначителни – около 10 -20. Същото важи и за "Воля".

ВМРО пък е първа в една от секциите с 29 гласа, но училището, в което е секцията, е в края на района и обхваща и други избиратели. В същото училище ГЕРБ печели в 3 секции, в които ДПС има само по няколко гласа. В съседни секции в същото учебно заведение ДПС е тотален победител.

В друго училище, намиращо се в сърцето на "Столипиново", от общо123 действителни гласа, ДПС получава 105, без нито една отбелязана преференция. В същото училище има и секция, в която ГЕРБ е първа сила, но има едва 17 гласа.

Едно от трите училища, в които са гласували жителите на "Столипиново"

Малък е процентът на гласувалите в "Столипиново", които са използвали преференции и това важи за всички партии. Освен това, за разлика от други населени места, където има концентрирано ромско население, в този пловдивски квартал няма отчетливи първенци по получени преференции. В някои секции има по 3-4 преференции за различни кандидати, а в други няма никакви.

В "Столипиново" се забелязват и други любопитни детайли. В протокола на една от секциите е записано, че по списък имащите право на глас са едва 69, а в изборния ден са дописани 15. Въпреки това са им предоставени 1200 бюлетини. А намерените в урната бюлетини са точно 69 (от тях 53 са действителни) – колкото уж са избирателите по списък. Има и една унищожена бюлетина заради грешка на гласувалия. Така недействителните гласове и унищожената бюлетина са равни точно на "дописаните под черта" избиратели.

Фактът, че са доставени 1200 бюлетини в изборния ден, показва, че най-вероятно в списъка избирателите са много повече от записаните 69+15. Вероятно причината за този объркан протокол е, че членовете на комисията вместо да запишат колко са избирателите по списък, са посочили броя на намерените в урната бюлетини и така и не са се усетили. Необяснимо е обаче защо при предаването на протокола в секционната избирателна комисия този протокол не е бил поправен.

mediapool.bg