Кламер БГ - Новини: Ресторантьори: Отворете заведенията, и лекарите ги посещават

Ресторантьори: Отворете заведенията, и лекарите ги посещават

България

|
Вт, 19 Ян 2021г. 17:51ч.
Ресторантьори: Отворете заведенията, и лекарите ги посещават

Отворете заведенията от 1 февруари, и лекарите ги посещават – с този изненадващ аргумент ресторантьорският бранш поиска от Министерство на здравеопазването рестарт на бизнеса си. Конкретното искане е ресторантите да бъдат отворени от 1 февруари и да работят до 23.30 часа. Здравното ведомство пък настоява това да се случи от средата на идния месец и вечерният час да е до 22.30 часа.

За нощните заведения и баровете се настоява отваряне от 1 март.

"Ние сме родители, също посещаваме болници. От друга страна и лекарите посещават заведенията. Когато лекарите имаха нужда ние да бъдем смирени, за да им дадем време да могат да изчистят болниците, виждате че до ден днешен не сме казали гък. Сега, според нас, е моментът да ни бъде върнат жестът и да бъдем пуснати да работим", аргументира се Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

Той отново заяви, че ако правителството не даде "зелена светлина" за отваряне на ресторантите на 1 февруари, ще последва протест по "италиански модел". Той се изразява в незаконно отваряне на всички ресторанти в страната.

Вицепремиерът Марияна Николова, която е и министър на туризма, уточни, че на срещата представителите на правителството са предложили отваряне на ресторантите две седмици след 4 февруари, но браншът настоявал това да стане още на 1 февруари при 50% капацитет на заведенията, както и с вечерен час. Предложението на правителството за вечерен час бил 22.30 часа, но браншът настоява за 23.30 часа.

В крайна сметка финално въпросът щял да се обсъди в четвъртък с Националния оперативен щаб и да се вземе решение. Браншът настоява да бъдат изплатени обещаните помощи на работниците от затворените заведения за ноември и декември до 31 януари 2021 г., а също и помощите за самите ресторанти, които се дават при над 20% спад на оборота.

Независимо че в последните дни медиите изобилстват с примери за неспазване на ограниченията заради Covid в Пловдив и в София Алибегов смята, че като цяло браншът спазва разпоредбите на здравните власти и само 60 са провинилите се заведения от общо 28 000, работещи в страната.

"28 000 категоризирани заведения има. Хората спазват мерките, нашият бранш спазва мерките, но ако останем по този начин затворени и без доходи, тези 60 случая ще станат 28 000", посочи той.

Последно, в събота срещу неделя, 30 души бяха глобени в столичния хотел "Маринела" заради работещ незаконно там ресторант след 22 часа. Заведението е работело след 22 часа, което е нарушение на заповедта на здравния министър Костадин Ангелов за ограничаване на пандемията от Covid-19. Проверяваше се дали всички посетители са гости на хотела или е факт и други нарушение - обслужване на външни посетители в ресторанта, което е тотално забранено. Оказа се, че още 5 ресторанта са били в същото провинение в София.

Преди това в Пловдив бяха изловени две незаконни партита. Глобени са 80 души. Единият купон е събрал 55 души в популярен рибен ресторант в жилищен комплекс "Тракия". Хората са празнували рожден ден. За поддържане на настроението е пристигнал да пее лично Милко Калайджиев, съобщават БНТ и dir.bg. Глобите за посетителите са от 300 до 1 000 лв, а за собствениците до 2 000 лв.

На Коледа бе установено незаконно парти в ресторант на луксозен спа хотел в Пловдив с участието на фолк певицата Глория.

От разпространените кадри се виждаше, че не се спазва дистанция, а ресторантът работеше след 22 часа. На 31 декември Глория съобщи в инстаграм, че е с Covid.

mediapool.bg