Кламер БГ - Новини: "Репортери без граници" призова Борисов да се ангажира лично със свободата на медиите

"Репортери без граници" призова Борисов да се ангажира лично със свободата на медиите

България

|
Вт, 03 Дек 2019г. 14:25ч.
"Репортери без граници" призова Борисов да се ангажира лично със свободата на медиите

Международната организация "Репортери без граници" призова премиера Бойко Борисов да поеме конкретни ангажименти за подобряването на медийната среда в България. Това се случи в лична среща на Борисов с генералния секретар на "Репортери без граници" Кристоф Делоар и ръководителя на офиса за ЕС и Балканите Полин Аде-Мевел.

Делоар напомни, че България е на последното място по медийна свобода в ЕС и има нужда от конкретни усилия за подобряване на тази ситуация. По думите му тормозът над медии, осъществяван чрез законови механизми, е една от основните причини България да е на 111-о място по свобода на медиите.

Аде-Мевел акцентира върху правния и административен натиск, оказван над медии в България, а сред ключовите проблеми изтъкна липсата на редакционна независимост, на прозрачност за медийната собственост, като и наличие на конфликт на интереси.

Много фактори трябва да се подобрят, за да се промени тази ситуация, добавиха от "Репортери без граници".

Премиерът обеща да проучи препоръките ни, но отрече над медиите да се оказва правен натиск и тормоз, допълниха Делоар и Аде-Мевел пред репортери след срещата.

Те са призовали Бойко Борисов да изиграе "историческа роля" и да покаже "реална воля за подобряване на медийната ситуация" в страната, включително чрез ново законодателство за работеща забрана на конфликта на интереси и по-добра редакционна независимост, за да се създаде по-добра среда за свобода, независимост и плурализъм.

На въпрос дали смята, че Бойко Борисов ще се съобрази с препоръката, Кристоф Делоар коментира: "Не можем да предскажем бъдещето. Знаем, че сме много ясни в оценките си".

Той отбеляза, че на срещата е поставен въпроса с избрания нов главен прокурор, чийто изявления по адрес на медии будят тревога, че тормозът над медиите, извършван чрез законови механизми, може да се засили.

Пътна карта за решаване на проблема с медийната среда

"Репортери без граници" са поискали пътна карта за решаване на тежкия проблем с медийната среда и защитата на журналистите.

"Имахме двучасова среща с премиера, за да му обясним нашата оценка защо България е класирана на 111-то място в класацията за свобода на пресата. Според нас премиерът на България би трябвало да изиграе историческа роля за спирането на това пропадане и да създаде по-добри среда за журналистиката в страната. Министър-председателят каза, че е много горд с икономическия растеж и че очевидно трябва да има подобряване и на медийната среда", разказа Делоар след срещата.

"Ние искаме ангажименти и структурни промени и смятаме, че трябва да има пътна карта, която да води до подобряването на ситуацията в страната, отвъд обещанията, които вече са направени, свързани с разпространението на печатни медии", каза генералният секретар на "Репортери без граници".

"Пътната карта (за справянето с проблема) трябва да бъде много по-амбициозна, ако България иска да се изкачи нагоре в индекса за свобода на медиите", коментира Делоар.

Медийна гражданска война и независимостта на обществените медии

По думите му от "Репортери без граници" не са съгласни с мнението на премиера, че обществените медии в България работят свободно.

Полин Аде-Мевел сравни медийната ситуация у нас като "медийна гражданска война". Тя добави, че правозащитниците са разтревожени от кризата в БНР и от факта, че проправителствените медии са подкрепяни от властта.

На срещата с премиера е поставен въпросът за редакционната независимост на обществените медии в България, както и случая с журналиста от БНР Силвия Великова, която бе свалена за кратко от ефир, а подозренията са, че причина за това са критиките й към бъдещия главен прокурор Иван Гешев.

"По въпроса за независимостта на обществените медии – разгледахме случая със Силвия Великова, случая с БНР. Изходът от кризата трябва да бъде перфектен, така че атмосферата да не се промени и случаят да не рефлектира върху независимостта на обществената телевизия и радио. Това са въпросите, които повдигнахме пред премиера", каза Полин-Аде Мавел.

Състоялата се във вторник среща идва след тригодишни неуспешни опити на "Репортери без граници" да разговарят лично с премиера Борисов и само месец и половина след като Кристоф Делоар и Полин Адес-Мевел бяха приети от президента Румен Радев. Тогава те обобщиха, че медийната среда в България никога не е била по-зле, отколкото е в момента.

Борисов чака предложенията на "Репортери без граници"

След срещата на Борисов с "Репортери без граници" пресцентърът на Министерския съвет съобщи, че премиерът е поканил представителите на организацията "да участват с предложения за законодателни промени, които да гарантират на медиите независимост, а на обществото правото на вярна и точна информираност".

Той е запознал Кристоф Делоар с наскоро приетата от правителството мярка, гарантираща своевременен и безпрепятствен достъп до информацията в печатните издания. Става дума за решението на МС държавните пощи ще започнат разпространението на печатни издания от средата на януари 2020 г.

Според Борисов, цитиран от МС, така "ще се подобри съществуващата към момента конкуренция на пазара и издателите на печатни произведения ще имат достъп до крайния потребител при предварително оповестени ясни параметри".

"Премиерът Борисов изтъкна, че благодарение на работата на европейския комисар от България Мария Габриел, страната ни вече две години активно участва и в изработването на друга група мерки, касаещи дезинформацията и фалшивите новини. По думите му явлението придобива все по-големи мащаби и буди сериозна тревога.

"Фалшивите новини и дезинформацията рушат основните на доверието между гражданите и институциите", категоричен беше Борисов", се казва още в официалното съобщение.

Повечето медии отразиха срещата на Борисов с "Репортери без граници" като цитираха само това съобщение.

На фейсбук страницата на премиера се появи следното съобщение от негово име: "Високо ценя диалога с неправителствения сектор по една безспорно значима тема за всяко демократично общество, каквато е свободата на словото. Това заявих по време на срещата ми с генералния секретар на Reporters sans frontières / Reporters Without Borders / RSF Кристоф Делоар. Обсъдихме възможностите страната ни да подобри позицията си съобразно индекса за свободата на пресата, съставян от Репортери без граници. Поканих техни представителите да участват с предложения за законодателни промени, които да гарантират на медиите независимост, а на обществото правото на вярна и точна информираност".

mediapool.bg