Кламер БГ - Новини: Редакцията на "Труд" обявява гражданско неподчинение

Редакцията на "Труд" обявява гражданско неподчинение

България

|
Пон, 06 Дек 2021г. 15:12ч.
Редакцията на "Труд" обявява гражданско неподчинение

Петьо Блъсков, сн. БГНЕС

Министерството на културата (МК) започна процедура по запечатване на офисите в сградата, в която се помещава редакцията на вестник “Труд“, заради неплащане на наем.

Пред офиса в понеделник бяха изпратени полицаи, което доведе до силно напрежение. По-късно от ГЕРБ внесоха и искане за извънредно парламентарно заседание, на което служебният министър на културата проф. Велислав Минеков да бъде изслушан по темата.

МК твърди, че "Труд" дължи 133 хиляди лева, но според главния редактор на вестника Петьо Блъсков това е лъжа.

През лятото служебният Минеков изпрати писмо до в-к “Труд“, с което ги уведомява, че трябва да напуснат офиса си, намиращ се в Министерството на културата, заради дължими наеми.

В 10.00 часа в редакцията дойдоха представители на Министерството на културата и областната управа, както и полиция, които запечатаха офисите. Те обясниха, че от редакцията имат 7-дневен срок да изнесат своите вещи иначе те ще бъдат изнесени принудително, съобщи БНТ.

Главният редактор на вестника Петьо Блъсков определи това като политическа репресия и обяви гражданско неподчинение, като каза, че никой няма да напусне редакцията днес.

"Има политическа репресия срещу един опозиционен вестник. Това е простият факт и те се крият зад наемните отношения на фирмата, която е реалният наемател, че редакцията на "Труд" не е тук. Наемателят не е преотдал имота, няма преотдаване, няма нищо. Няма никаква причина този договор да бъде спрян", каза Блъсков.

Светослав Трайков, съветник на служебния министър на културата, каза, че в редакцията са получили документ да освободят офиса, да си плащат наемите.

"Има заповед вие да освободите тези помещения. Може да си търсите правата в съда. Вие първо нямате договорни отношения с Министерство на културата", каза Трайков.

Бившите управляващи настояват депутатите да се съберат извънредно заради казуса. Те искат да бъдe изслушан министърът на културата Велислав Минеков и да "бъдат разгледани всички действия на изпълнителната власт, засягащи дейността на една от най-старите частни медии". От ГЕРБ са внесли искането до председателя на парламента да свика народните представители във вторник. То е подписано от 59 народни представители, което е повече от една пета от всички народни представители и според конституцията заседанието трябва да се проведе.

Казусът бе споменат и от Десислава Атанасова от ГЕРБ по време на днешните консултации с президента Румен Радев.

“Една медия, която е критична към служебното правителство и президентската институция, е осъмнала с барикадиран вход и журналистите не могат да заемат работните си места“, каза Атанасова.

Президентът от своя страна посочи, че е запознат с казуса на "Труд“.

“Много пъти съм казвал, че не се бъркам в работата на изпълнителната власт и никое правителство, служебно или редовно, не ми е подчинено. Доколкото знам става дума за неплащане от дълго време на данъци. Но вместо да ме призовавате да решавам случая, вие можете да помогнете финансово на тази медия, имате достатъчно ресурси“, заяви Радев.

mediapool.bg