Кламер БГ - Новини: Регистрацията на кладенците вероятно ще бъде удължена

Регистрацията на кладенците вероятно ще бъде удължена

България

|
Вт, 20 Окт 2020г. 17:20ч.
Регистрацията на кладенците вероятно ще бъде удължена

Вероятно ще бъде удължен срокът за регистрация на кладенците в частни дворове, който изтича на 27 ноември, съобщи екоминистърът Емил Димитров пред БНР във вторник. Според него това се обмисля заради коронавируса и невъзможността документи да се подават в продължение на няколко месеца.

Възможно е обаче отлагането на крайния срок да е заради прекалено малкото собственици на такива водоизточници, които са ги обявили.

Според Димитров трябва да се даде поне още година, но по-добре е да са две.

Той обяви, че в четвъртък ще разговаря със земеделския министър Десислава Танева по този въпрос.

"Разрешено е да се ползва до 10 кубика вода дневно и дори е безплатно. Не може обаче да имаш безплатна промишлена дейност. Затова ние определяме 2 стотинки на кубик, ако толкова питате, нямаме материален интерес. Не може обаче всеки да дупчи, където му дойде, защото има голяма вероятност да навреди на по-голям източник на водоснабдяване", обясни министърът на околната среда и водите.

В коментар за безводието Димитров посочи, че каквото падне зимата като дъжд, ще бъде дадено на земеделците догодина. Предвижда се и по деривацията Белмекен - Сестримо да се захрани с вода за земеделски нужди цялата Тракийска низина.

За следващите три години София няма проблем с водоснабдяването, каза още Димитров.

"Язовир "Бели Искър" го държим малко по-ниско заради водата. В момента, в който се ремонтира, ще го напълним. И той е пълен, и "Студена" е пълен, и "Дяково", и още шест язовира, заяви той.

По думите му това са най-пълните язовири в страната - "само кажете и след две седмици почват да преливат".

mediapool.bg