Кламер БГ - Новини: Разследващите твърдят, че са изровили 120 тона отпадък на Бобокови край Червен бряг

Разследващите твърдят, че са изровили 120 тона отпадък на Бобокови край Червен бряг

България

|
Пет, 03 Юли 2020г. 14:36ч.
Разследващите твърдят, че са изровили 120 тона отпадък на Бобокови край Червен бряг

Над 120 тона опасни отпадъци са изровени от местности край Червен бряг и село Рупци, съобщиха от прокуратурата. Според разследващите това е само около 1/3 от общото количество генериран отпадък от фирмите на русенските бизнесмени Пламен и Атанас Бобокови. Открито е и трето място с изкопни ями, където са били заравяни боклуци.

Прокуратура и полиция копаят в района от два дни. Досега бяха открити ями с части от акумулатори, които не подлежат на преработка. Разследващите твърдят, че количествата са свързани с делото, по което са обвиняеми Бобокови – т.нар. "Боклукгейт".

Разследването срещу тях започна с ареста на бившия зам.-министър на околната среда Красимир Живков. Братята също бяха задържани, а Атанас Бобоков още е в ареста. Сред обвиняемите са и бившият шеф на плевенската РИОСВ Габриел Савов, както и още двама бизнесмени.

Според прокуратурата те са участвали в схема, чрез която опасните отпадъци от завода "Монбат" са били складирани на различни места в страната без да се обезвреждат. Тезата на Бобокови е, че са предавали отпадъците на фирми, лицензирани от министерството на околната среда.

При разкопките край Плевен бяха открити етикети на "Монбат", обяви преди дни прокуратурата. Сега държавното обвинение допълва, че са намерени силажни ями с отпадъци от акумуалтори, както и други изкопни ями. Районът се охранява и огледите продължават.

mediapool.bg