Кламер БГ - Новини: Разнобой между Кунчев и Ангелов за оставката на шефа на РЗИ

Разнобой между Кунчев и Ангелов за оставката на шефа на РЗИ

България

|
Ср, 28 Окт 2020г. 11:50ч.
Разнобой между Кунчев и Ангелов за оставката на шефа на РЗИ

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев се разминаха задочно във версиите си относно оставката на директора на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) д-р Данчо Пенчев. В понеделник Пенчев подаде оставка и тя бе приета от Ангелов, като официални мотиви не бяха съобщени.

Оттеглянето му обаче дойде непосредствено след гафа с карантината на премиера Бойко Борисов, която беше отменена лично от Пенчев, а в последствие Борисов се оказа заразен с коронавирус. МЗ така и не съобщи мотиви за оставката, но както ведомството, така и здравният министър в деня на остраняването на Пенчев коментираха, че отрицателният PCR, какъвто бе казусът с Борисов, не е основание за сваляне на карантината на контактните на заразени.

В сряда здравният министър Костадин Ангелов заяви пред БНТ, че оставката на Пенчев е по "лични причини"- мотив, който властите обикновено удобно изтъкват, когато някой бива отстранен, но в понеделник тази подробност беше спестена. "Оставката на директора на РЗИ-София Данчо Пенчев е по лични причини и не е свързана с освобождаването от карантина на премиера и президента", заяви Ангелов. Той отново обаче подчерта, че всички сме равни пред закона. Постоянен шеф на РЗИ ще има след като бъде проведен конкурс.

"Когато се върна на работа във вторник, ще бъдат проведени действия за конкурс. Нямам притеснения, че РЗИ в момента не работи", допълни още Ангелов.

По същото време пред бТВ Кунчев обаче потвърди, че оставката на Пенчев е "най-вече заради свалянето на карантината на министър-председателя". Кунчев каза, че той лично дълбоко съжалява за това решение, защото Пенчев е изнесъл голямо натоварване. "В момент на най-голяма трудност и натоварване той работеше по 17-18 часа. Чували сме се и в 1 часа през нощта. Занимавали са го с проблеми от всички болници", посочи той. Кунчев смята, че е много по-удачно да има изключения от правилата, за да не се прекъсва работата на хора с важни за държавата функции.

"Да, формално там имаше нарушение на правилата и то беше направено с оглед да не се пречи на нормалната дейност на държавата. Но така или иначе това са се разбрали с министъра, това е резултатът. Не знам защо го приемате като привилегия (предсрочното сваляне на карантината – бел. ред). От социална гледна точка хората го приемат като неравенство, а е точно обратното: за да продължат да работят болниците и РЗИ, такива изключения трябва да се правят. Но в момента изпълняваме наредбата не правим изключения, защото хората очевидно това искат", каза Кунчев.

В момента и Кунчев, и здравният министър са изолирани по домовете си и здравната криза на практика се управлява "от вкъщи".

mediapool.bg