Кламер БГ - Новини: Радев се скара на "войнолюбците", но не спря оръжейните доставки за Украйна

Радев се скара на "войнолюбците", но не спря оръжейните доставки за Украйна

България

|
Пет, 23 Дек 2022г. 15:05ч.
Радев се скара на "войнолюбците", но не спря оръжейните доставки за Украйна

Радев се скара на

Въпреки системната си съпротива срещу изпращането на директна военна помощ за Украйна, президентът Румен Радев подписа указа, с който потвърди решението на парламента. Единствените две партии в Народното събрание, които гласуваха в пленарна зала срещу изпращането на оръжия БСП и "Възраждане", събират подписи, за да се сезират Конституционния съд, но се стигна до разправия между тях.

Началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов съобщи, че вече тече логистичната операция по предоставяне на военната помощ за Украйна. През последните месеци обаче излизат периодично данни, че оръжия и боеприпаси, произведени у нас, вече се ползват от украинските сили, което предизвика българското военно министерство за пореден път да каже, че официални доставки не е имало.

Конкретните измерения на българската помощ остават секретни. Тя се оценява на общо около стойност около 20 млн. лева, като става дума най-вече средства за защита на населението и на обектите от въздушни атаки.

Въоръжението и боеприпасите ще бъдат доставени до Украйна с поне 9 огромни военно-транспортни самолети Боинг С 17 "Глоубмастър".

Зам.-военната министърка Катерина Граматикова съобщи в петък, че Министерството на отбраната ще предложи България да предостави и генератори на Украйна, тъй като страната ни разполага с подобно оборудване.

Тя съобщи, че МО ще предложи парламентът да решава за всяка военна помощ към Украйна.

Радев: Ветото е безпредметно

Президентът Румен Радев не се съобрази с призива на БСП да наложи вето върху Закона за ратификация на споразумението между България и Украйна за предоставяне на оръжие и обнародва указа в Държавен вестник.

"Ветото на оръжията за Украйна е абсолютно безпредметно", коментира Радев и призова всяка институция и всяка партия стриктно да се придържат към закона.

"Съгласно нормативната уредба налагането на вето не може да променя текстове по сключен вече международен договор. Сезирането на КС след ратификация на международен договор е невъзможно. КС категорично няма за какво да се произнесе", обясни той.

По думите му сезирането на КС е абсолютно безнадеждна кауза и няма да има никакъв ефект.

"Неведнъж призовах народните представители за разум и отговорна позиция по темата. За съжаление войнолюбците в Народното събрание взеха решение за военна помощ за Украйна с огромно мнозинство и задължиха служебното правителство да сключи договор с Украйна за тази помощ", каза Радев.

Разправия между БСП и "Възраждане"

На този фон разправиите в парламента продължават.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова БСП да осигури 21 подписа под искането на "Възраждане" до Конституционния съд за отмяна на решението на парламента, въпреки че то вече е обнародвано от президента в Държавен вестник.

По Конституция за сезиране на КС са необходими най-малко 48 подписа на народни представители. "Възраждане" има 27 депутати в 48-ото Народно събрание, а "БСП за България" - 24.

По думите на Костадинов страната ни е дала близо 700 милиона лева на Украйна под формата на оръжие и помощи за бежанци.

"Ако те не дойдат ...просто лъжат. Извинявайте, аз питам, къде е искането на БСП. Защо няма искане на БСП. Ето го искането на "Възраждане". Пак повтарям - от 10 ноември, а днеска сме 23 декември. На 10 ноември, ще го кажа, за пореден път БСП отказаха тогава да се сезира КС за решението на парламента по отношение на оръжията, т.е. те тогава мислеха, че трябва да се дават оръжия за Украйна. Сега съответно са променили мнението си. Радвам се за това, че са го променили, почват да мислят като нас. И ние им даваме възможността да дойдат и да се подпишат", посочи той.

Зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски от своя страна каза, че "Възраждане" изнудва БСП.

"В момента ни изнудвате, нито ще дойдем в стаята да ви се молим, нито ще се поддадем на вашето изнудване", посочи той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък поиска от президента Румен Радев да обясни решението си да издаде указ за оръжието. Тя каза, че БСП ще сезира омбудсмана и Конституционния съд.

"Обръщаме се към президента Радев - дължите обяснение на обществото по вашите думи. Защо поехте риска да въвлечете България във войната. Г-н президент, предадохте левите хора, предадохте социалистите, които са за мир и които в две кампании ви издигат и полагат всички усилия да бъдете избрани", каза Нинова.

mediapool.bg