Кламер БГ - Новини: Президентът видя "далавера" в държавните бензиностанции и се обяви за прогресивно облагане

Президентът видя "далавера" в държавните бензиностанции и се обяви за прогресивно облагане

България

|
Ср, 27 Май 2020г. 14:06ч.
Президентът видя "далавера" в държавните бензиностанции и се обяви за прогресивно облагане

Президентът Румен Радев разкритикува плановете на правителството да свали ДДС за ресторантьорството и да влезе на пазара на горива чрез създаване на Държавна петролна компания и верига бензиностанции, в което той съзря

възможност за "далавера" и неспособност на държавата да се справи с картела там.

Освен това Радев се обяви за цялостна промяна на данъчната система, при която плоският данък да бъде заменен от прогресивното данъчно облагане, и за пореден път обвини управляващите, че нямат ясен план за излизането от кризата с коронавируса.

"Влязохме с хаос в извънредното положение, излизаме от него с още по-голям хаос", каза Радев пред журналисти в Садово.

Той системно критикува правителството за управлението на кризата с коронавируса и икономическите му мерки, което доведе до силно напрежение и редовна размяна на реплики с премиера Бойко Борисов.

Сега отхвърли категорично и последните предложения на кабинета.

Работа на парче

"Аз не мисля, че към такава сложна и отговорна система, каквато е данъчната, трябва да се подхожда "на парче" и без ясни идеи и разчети", каза държавният глава.

Управляващите решиха да свалят ДДС от 20% на 9% за ресторантьорския бранш и книгите. От промяната на ставката се очакват загуби за бюджета от над 150 млн. лв.

Финансовият министър Владислав Горанов се обяви срещу тази мярка, а премиерът Бойко Борисов я определи като "грешка", но заяви, че е готов да поеме риска.

Да започне дебат за прогресивно данъчно облагане

Според Радев сегашната данъчна система е несправедлива и ни отдалечава от европейския модел, като натоварва бедните и средната класа за сметка на най-богатите.

"Крайно време е дебатът за прогресивното данъчно облагане да стартира", призова Румен Радев.

Правителството засега официално не обсъжда смяна на плоския подоходен данък от 10%, който бе въведен през 2008 г. от тройната коалиция, но в тази посока има все повече гласове от среди, близки до управляващите.

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева се обяви за обяви за увеличаване на данъците за богатите, а преди ден и президентът на България (2012 – 2017 г.) Росен Плевнелиев подкрепи връщане към прогресивно облагане.

Държавните бензиностанции – възможна далавера

Радев определи като "авантюра" идеята за създаване на държавни бензиностанции.

Според него цялата инициатива показва неспособността на държавата да се справи с картела в горивата и е странно как сега тя ще играе двойна роля – на конкурентен участник на пазара и на регулатор.

"Тук ще трябва да се налеят огромни публични ресурси. Тези, които искат да реализират тази идея, трябва да много ясно да се покажат от къде и как ще се вземат тези ресурси и къде другаде ще се натовари джобът на българите.

Ако ще строим държавни бензиностанции по начин, по който се строят магистрали и се ремонтират язовири, по-добре да не го правим", посочи Радев.

Правителството планира да създаде "Държавна петролна компания" (ДПК), под чиято шапка ще работят около 100 бензиностанции.

Радев призова обаче вместо бензиностанции, държавата да построи центрове за дигитални технологии в областните градове, да ги оборудва адекватно и да осигури качествени млади специалисти, които да работят с децата.

"Тази инвестиция в млади специалисти по единна държавна програма и в нашите деца доказано ще бъде рентабилна", каза президентът.

Според него инвестирането в бензиностанции може да гарантира "може би поредната далавера и ниска рентабилност на услугите".

mediapool.bg