Кламер БГ - Новини: Радев пусна Закона за здравето, но праща текстове в КС

Радев пусна Закона за здравето, но праща текстове в КС

България

|
Ср, 13 Май 2020г. 17:48ч.
Радев пусна Закона за здравето, но праща текстове в КС

Президентът Румен Радев подписа указ за обнародване на промените в Закона за здравето, с които се продължават след края на извънредното положение противоепидемичните, икономическите и социални мери, наложени заради коронавируса. Президентът обаче ще сезира Конституционния съд за някои текстовете, които са в противоречие с Конституцията, съобщиха от администрацията на президентството.

Законодателният подход, с който управляващите удължават някои от мерките на извънредното положение и отделни текстове в закона бяха остро критикувани от представители на опозицията, юристи и гражданския сектор, тъй като според тях противоречат на Конституцията и нарушават основни права.

"Липсата на план от страна на Министерския съвет доведе до приемането на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето в последния възможен момент и то с неясни и противоречиви разпоредби. За да не се прекъсва социалната и икономическа подкрепа за потърпевшите граждани и бизнеса в условия на криза, растяща безработица и загуба на доходи, президентът подписа указ за обнародването на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето. Следвайки последователната си позиция да защитава Конституцията и основните права и свободи на гражданите, държавният глава ще сезира Конституционния съд за определени текстове, които са в противоречие с основния закон", се казва в съобщението на президенството.

Мотивите, с които КС ще бъде сезиран за отделни текстове, ще бъдат публикувани през следващите дни.

Тогава ще стане ясно кои са атакуваните от Радев текстове.

С поправките в Закона за здравето се въвежда възможността да се обявява "извънредна епидемична обстановка", която няма ясно определен срок. Това означава, че такава обстановка може да се обяви и за седмица и за година или повече, защото в закона е записано само "определен период от време" за налагането ѝ. Поправките предвиждат още и след края на извънредното положение на задължителна изолация да подлежат болните от Covid-19, техните контактни лица и влезлите в страната.

Глоба от 300 до 1000 лв. се предвижда за хората, нарушили протиоепидемичните мерки, въведени от министъра на здравеопазване или от директора на регионалната здравна иснпекция. Още по-висока санкция от 5000 е предвидена за болните от заразна болест, които нарушат карантината си.

Сред мерките, които остават в сила и след извънредното положение са спазването на социална дистанция и носене на маски в градския транспорт и на закрити обществени места като институции и магазини. Запазва се изискването хората под 60 години да не пазаруват във времето от 8.30 до 10.30 ч, за да осигурят коридор на възрастните. Остава забранено и сядането на пейки и по поляни.

mediapool.bg