Кламер БГ - Новини: Радев поиска след разкритията за имотите на властта да се обявят и офшорките

Радев поиска след разкритията за имотите на властта да се обявят и офшорките

България

|
Съб, 20 Апр 2019г. 09:12ч.
Радев поиска след разкритията за имотите на властта да се обявят и офшорките

Президентът Румен Радев заяви, че скандалът с апартаментите на властта дава исторически шанс за промяна на стила на управление и според него след разкритията за имотите идва и следващата стъпка: “Сметките навън, в офшорни компании и това е голямото предизвикателство към всички така наречени оторизирани органи“.

В предаването на БНТ "Панорама" в петък вечерта Радев се обяви за разкриване не само на сметки, но и на офшорни транзакции, транзакции на фирми у нас и зад граница на подставени лица.

"Защото медийните публикации ги изпревариха по отношение на имотните далавери. Ако сега ги изпреварят по отношение на сметките, какво правим с тези органи", попита Радев, визирайки прокуратурата и КПКОНПИ.

Той нарече "отчаяни опити на властта" да го забърка и него в скандала с луксозни жилища на ГЕРБ. Според него целта е управляващата партия "по този начин да замаскира собствените си безобразия".

“Обхватът на "Апартаментгейт" надхвърля обикновените имотни сделки и рефлектира пряко върху доверието в политическата класа и институциите, уронва държавността и името на България навън“, коментира президентът.

“Този "Апартаментгейт" носи в себе си мощен заряд на негодувание и на непримиримост на хората и това може да катализира дълго заприщвани процеси. Това е според мен вододел и оттук нататък зависи накъде ще тръгнем. Затова "Апартаментгейт" е исторически шанс“, допълни той.

Радев каза, че той има само едно жилище и то е придобито много преди да влезе в политиката. Подчерта, че може да докаже произхода на всеки лев, който притежава.

“Да, придобил съм жилище от фонда на Министерството на отбраната в Пловдив и чак като полковник-командир на авиобаза, на цени определени от държавата и еднакви за целия вход - от старшината до полковника“, коментира Радев.

За включването на вече бившия му началник на кабинета в листата на БСП за Европарламента, Румен Радев заяви: “Г-н Христов със своите качества, със своя опит, натрупан в Европа, ще бъде едно много добро решение за България“.

Радев отговори и на обвиненията на ГЕРБ, че работи заедно с БСП срещу управлението. По думите му той следва своите принципи, без да ги съгласува с никоя партия.

“Президентът не е и не може да бъде опозиция, но мога да ви кажа, че заедно с милионите българи, които не одобряват действията на законодателната, на изпълнителната власт, заедно с тях, аз съм ценностна опозиция“, каза Радев.

mediapool.bg