Кламер БГ - Новини: Радев иска смяна на модела, за да не отидат евромилиардите на хаос

Радев иска смяна на модела, за да не отидат евромилиардите на хаос

България

|
Четв, 03 Дек 2020г. 17:05ч.
Радев иска смяна на модела, за да не отидат евромилиардите на хаос

Президентът призова да бъде сменен модела на управление, като се пресекат злоупотребите и се гарантират възможности за граждански контрол и прозрачност, за да може да се усвоят ефективно европейските средства за България.

Той представи в четвъртък предложенията на президентската институция по Плана за възстановяване и устойчивост на България, по който ще се похарчат до 12 млрд. лева еврогрантове.

Планът, на който правителството залага за усвояване на огромните финансови средства от ЕК за рестарт на европейската икономика след кризата с Covid-19, бе представен в края на октомври и вече събра много критики.

Радев смята, че нищо няма да проработи и европейските пари няма да бъдат усвоени пълноценно, ако не бъде сменен моделът на управление на държавата.

"Каквито социални и икономически модели да прилагаме, каквито и финансови средства да изразходваме, те няма да имат ефект и полза за обществото, ако не се смени модела на управление, докато не засилим гражданския контрол върху работата на правителството, докато не установим ясни механизми за прозрачност , отчетност и отговорност в неговата работа, докато не укрепим държавността и пресечем злоупотребите, както с национални, така и с европейски средства", каза Радев.

Той посочи, че процесите и силната гражданска енергия от лятото му дават основание да вярва, че към 2023 година когато ще започнат плащанията по утвърдените проекти, "ние ще сме успели да променим и да въведем съответните конституционни, законови и организационни промени в тази насока".

"Вярвам, че не след дълго ще имаме правителство, което ще има амбицията да работи ефективно и качествено, в интерес на българските граждани, а не на определени бизнес кръгове, каза президентът.

Предложенията на президентската институция са направени в рамките на предвидения срок за обществени консултации. Той каза обаче, че планът ще бъде внесен окончателно в ЕК на 30 април.

"При такова развитие на ситуацията е ясно ,че правителството ще наложи изцяло негови проекти", каза президентът.

Той обясни обаче, че ще внесе онкретни проекти по него, за да не се превърне само в средство за усвояване на финанси.

"Планът за възстановяване и устойчивост не трябва да се превръща в поредно средство за усвояване на финанси чрез саниране, строителство и покупки", каза Радев.

"Ако искаме този подход да успее трябва да имаме ясни принципи и цели, които да водят към ефективно и ефикасно използване на финансовите инструменти. Ако природата, въздухът и водата са грижа на правителството, ако искаме да обуздаем строителството по дюни и планини, ако искаме да обуздаем варварската сеч – не само правителството, а и гражданското общество трябва да имат технологични инструменти за наблюдение", смята президентът.

Сред проектите, предложени от pрезидентството по плана за възстановяване и устойчивост на България, са изграждането на Национален център за наводнения, контрол и управление, Мултифункционален младежки център за креативни технологии и други.

"Ако искаме България да стане индустриална и модерна държава, образованието трябва да стане стратегическа национална цел и говоря не само за образованието в училище. Ако искаме да бъдем конкурентноспособни за бъдещето, ние трябва максимално бързо да предприем стъпки за максимално качествено образование. Трябва да инвестираме в новите технологии. Всички тези стъпки са залегнали в нашите проекти", каза Радев.

Информация от космоса

Идеята за Национален център за наблюдение, контрол и управление бе представена от секретаря на президента по сигурност и отбрана Стефан Янев.

Целта е да се събира, анализира и обработва информация от различни видове сензори, включително от космоса, която да се използва за различни управленски решения. Предвижда се участието на специалисти от министерства, ведомства, агенции. Бяха дадени примери с възможностите, които това би дало в различни сфери на живота на страната като икономиката, екологията, земеделието.

Предвижда се центърът да бъде с отворен достъп до неправителствени организации и граждани, и така хората да могат да бъдат коректив спрямо вземащите решения институции.

По примера на Армения

Друго предложение е за създаване на мултифункционален младежки образователен комплекс за наука и иновации.

Президентът Румен Радев се върна към своя визита в Армения, където е посетил център за креативни технологии и е бил впечатлен от постигнатото там, където в специална сграда много деца идват безплатно в извънучилищно време на занятия. Оборудването там далеч надхвърля това, което едно училище може да предостави, но същото така преподавателите са много подготвени и мотивирани.

Трябва да решим имаме ли амбиция да развиваме таланта на децата ни по такъв начин и не само така, заяви Румен Радев.

Мрежа за биобезопасност

Вирусологът проф. Радка Аргирова представи проект за регионална генетично-диагностична мрежа с координационен център по биобезопасност.

Тя коментира, че сме свидетели на безпрецедентна неподготвеност на страната по отношение на пандемията, както и че липсват квалифицирани кадри и лаборатории. Амбицията ни е да създадем такава мрежа, в която да се осъществява не просто наблюдение на процесите, които текат в дадения момент, но да може те да се ръководят, да се предвиждат и да има подготовка за тях, с минимална загуба във всяко отношение за страната.

Предвиждат се 27 лаборатории и включването на медицинските университети.

Хеликоптери – линейки

Главният секретар на президента Димитър Стоянов представи проект на система за спешна медицинска помощ по въздуха, чрез която да се транспортират пострадали с хеликоптери, оборудвани със съвременна животоспасяваща техника, като се цели ефективно и качествено здравеопазване.

Предвижда се да има оперативен център в София и четири пункта за базиране в страната.

Сред проектите са също предложения в областта на електроенергийната система на страната, която, по думите на експерта в областта на икономиката и енергетиката Асен Василев, ще има нужда от много повече балансиращи мощности, а могат да се използват природният ни капитал и геотермалните технологии.

Президентът Радев в заключение призова правителството общественото обсъждане на плана да остане открит процес, включително до датата на неговото внасяне в ЕК, както и кабинетът да разработи ясна методика с обосновани критерии, показатели и финансови параметри за селекция на проектите.

Президентът призова процесът на селекция на проектите да бъде открит, публичен, защото по думите му това е начинът да се реализира написаното от правителството, че планът отразява вижданията на правителството и обществото. Румен Радев призова също всички организации, институции и граждани, които са внесли своите становища, да разработят конкретни проекти, които да внесат.

mediapool.bg