Кламер БГ - Новини: Радев заподозря Цацаров в политически натиск срещу него

Радев заподозря Цацаров в политически натиск срещу него

България

|
Вт, 13 Ноем 2018г. 14:19ч.
Радев заподозря Цацаров в политически натиск срещу него

Президентът Румен Радев публично заподозря главния прокурор Сотир Цацаров в политически мотивирана атака заради прокурорската проверка на избраника му за член на Конституционния съд Атанас Семов.

"Не съм изненадан, че се правят опити да бъде съживена една отдавна приключила прокурорска проверка. Това ми дава основание да смятам, че целта е политическа", заяви пред медиите Радев във вторник след клетвата на новите четирима конституционалисти – Атанас Семов, Красимир Влахов (парламентарна квота), Павлина Панова (ВКС) и Надежда Джелепова (ВАС).

Преди пет дни Цацаров разпореди на Софийската апелативна прокуратура (САП) служебно да провери основанията на колегите си от Софийската градската прокуратура (СГП), с които са отказали да разследват Семов през юли 2016 г. по сигнал за източване на средства от магистърска програма в СУ "Св. Климент Охридски".

Формалният повод за изваждането на въпросния случай от чекмеджето бе коментарен текст на "Капитал", в който се критикуваше очевидния двоен стандарт на президента, който постоянно призовава за прозрачност в политическите решения, а номинира Семов за КС без да мотивира подробно избора си.

"Защо се възбужда няколко дни, след като е обявена моята номинация", възмути се президентът Радев. Попитан дали повторната проверка по сигнала срещу Семов е политически мотивирана, държавният глава недвусмислено заяви: "Нямам засега друго обяснение."

Това е първи подобен коментар на Румен Радев в този дух, независимо от ширещите се от години съмнения, че прокуратурата не работи като независима институция, а се използва за уреждане на политически и бизнес сметки. Критиката срещу Цацаров идва на фона на активизацията на прокуратурата преди очаквания доклад на ЕК за напредъка на страната ни.

Президентът каза, че още не е виждал доклада, но като български гражданин е наясно със състоянието на правосъдната система у нас.

Атанас Семов бе обект на сигнал през 2013 г., според който ощетява Софийския университет, водейки неакредитирана магистърска програма по "Право на Европейския съюз". Въпросната дисциплина е осъществена по договор между Алма матер и "Център за продължаващо обучение при Юридическия факултет на СУ", свързан именно със Семов.

"След подаване на сигналите е била възложена проверка на МВР. С постановление на Софийската градска прокуратура от 14 юли 2016 г. е отказано образуване на досъдебно производство (срещу Семов). Именно това постановление ще бъде предмет на служебна проверка", съобщиха в петък от държавното обвинение с уточнението, че са се самосезирали от публикацията на "Капитал" – "Двойни стандарти на "Дондуков" 2".

Парадоксалното тук е, че във въпросния текст не се излагат никакви факти, свързани конкретно с дейността на Семов, проверявана по линия на сигнала за магистърската програма по "Право на Европейския съюз".

Статията представлява мнение на Теодор Славев от Български институт за правни инициативи, критикуващо липсата на прозрачност за мотивите, с които президентът номинира за конституционен съдия човека, известен най-вече с предизборното си обещание отпреди няколко години "Ще уволня Бойко Борисов".

mediapool.bg