Кламер БГ - Новини: Радев вижда риск от бедност, обществени разломи, деградация и растяща престъпност

Радев вижда риск от бедност, обществени разломи, деградация и растяща престъпност

България

|
Пет, 15 Май 2020г. 12:22ч.
Радев вижда риск от бедност, обществени разломи, деградация и растяща престъпност

Липсата на адекватни мерки ни изправят пред много по-дълбок проблем от възстановяването на прекъснати производства и услуги, и това е задълбочаването на бедността и неравенството, където без друго сме европейски шампиони, коментира президентът Румен Радев в петък.

По думите му ако не успеем да овладеем тази тенденция, рискуваме "дълбоки обществени разломи, деградация, растяща престъпност".

Радев посочи, че доверие има, когато средствата се харчат прозрачно и се отчитат пред обществото.

"Не колко си дал, а къде, защо и как си изхарчил всеки лев, когато решенията се взимат на базата на законите и конституцията , а не на определени хрумвания", посочи президентът.

Той каза, че е настоявал мерките да отговарят на три критерия - навременност, достъпност и безвъзмездност. Според него те са неадекватни и на това се дължи задълбочаване на бедността.

Най-важният ресурс за справянето, с която и да е криза е доверието в институциите, които я управляват, а едно управление се ползва с доверие когато само взема решенията в интерес на гражданите, а не под обществен натиск и в резултат на пи ар експерти, каза президентът Румен Радев на експертната дискусия "Социални и икономически измерения на кризата COVID-19. Европейският опит и България" в София, която е под егидата на държавния глава.

Радев периодично критикува действията на правителството в пандемията. Според социологическо проучване на "Алфа Рисърч" обаче рейтингът му пада надолу.

От своя страна вицепрезидентът Илияна Йотова каза, че липсва програма за изход от икономическата ситуация, породена от COVID-кризата. Тя настоя да бъде създаден втори щаб - икономически.

"Т.нар. икономически съвет към Емил Караниколов не се е събирал от миналата година в условията на тази тежка ситуация", коментира тя.

Йотова каза, че е много важно да се предприемат бързи и спешни мерки, за да не се стига до задълбочаване на кризата.

Според нея това трябва да се случи на два етапа - стабилизиране на здравната система и стабилизация на социалните мерки.

"Кризите трябва да се управляват, а не да се запълват дупки ден за ден", заяви Йотова и добави, че здравната опасност още не е преминала, затова трябва да се направи анализ на състоянието на болниците и здравната система.

"Най-ощетени от задаващата се икономическа криза пак ще бъдат работещите бедни и възрастните хора", посочи тя.

mediapool.bg