Кламер БГ - Новини: Радев: Разрешили сме на хора, които не почитат книгите, да взимат решения

Радев: Разрешили сме на хора, които не почитат книгите, да взимат решения

България

|
Съб, 08 Дек 2018г. 19:20ч.
Радев: Разрешили сме на хора, които не почитат книгите, да взимат решения

"Не подминавайте агресията на невежеството. Днес много хора от високи трибуни осакатяват езика ни. Някои се опитват да ни кажат, че грамотността е досадна подробност. Вие най-добре знаете, че онзи, който не почита правилата на граматиката, ще пренебрегне и закона. Разрешили сме на хора, които не почитат книгите, да взимат решения". Tака президентът Румен Радев се обърна към студентите по време на тържественото събрание и концерт в Народния театър "Иван Вазов“ послучай 130-годишнината от създаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

"В годините на прехода българите приеха, че несправедливостта е наша орис. Вашата мисия е да докажете, че справедливостта може да възтържествува. Това не е обикновена битка за вашето бъдеще. Това е вашата битка за България. Тя е и моя", посочи държавният глава.

"Днес няма да отправям дежурните пожелания към българското образование, но не мога да не спомена, че младите българи са много малко. Върху тях пада огромната отговорност да променят радикално моралният климат, да отхвърлят безизходицата, която прокужда техните връстници от България", добави той.

По думите му студентите са призвани да бъдат "съвестта" на нацията.

Той каза, че точно преди 50 години - в бунтовната 1968 г., студентите окупираха улиците на редица градове по света, за да кажат на своите родители, че се ражда нов разкрепостен свят.

Държавният глава каза, че свободата днес се измерва с дързостта да кажеш на глас, че най-важната сред тези ценности, е да уважаваш чуждото право на мнение.

”Не познавам студент, който, сядайки на университетските банки, да не мечтае за бляскава кариера. Помнете, че конформизмът е път в кариерата, но не е път към щастието. Преследвайте мечтите си. Бъдете непримирими. Към подмяната. Към липсата на прозрачност. Борете се с лицемерието и покварата”, каза Радев

Ректорът на СУ проф. Анастас Герджикив връчи юбилеен плакет на президента, посветен на 130-годишнината на висшето училище.

.

mediapool.bg