Кламер БГ - Новини: Радев: България е в обща кризисна ситуация, недоволните са повече от протестиращите

Радев: България е в обща кризисна ситуация, недоволните са повече от протестиращите

България

|
Ср, 31 Юли 2019г. 17:14ч.
Радев: България е в обща кризисна ситуация, недоволните са повече от протестиращите

Според президента Румен Радев страната е в "обща кризисна ситуация", част от която са африканската чума, пробивът в НАП, сделката за изтребителите и изборът на главен прокурор.

"Кризата по свинете е само част от общата кризисна ситуация в страната, свързана и с пробива в НАП, засегнал пет милиона български граждани, и с неизгодните в правно и финансово отношение договори за F-16, засягащи в перспектива всички българи, с набиращите енергия протести за избора на нов главен прокурор. И разбира се, много други теми. Недоволните са много повече от протестиращите", каза президентът.

Той обаче не обясни конкретно какво точно го притеснява в процедурата по избор на нов главен прокурор. Досега Радев не е коментирал и единствената кандидатура на Иван Гешев.

В сряда Радев инициира среща с представители на институциите, които са ангажирани с действия за овладяване на кризата с разпространението на африканската чума по свинете.

"Изключително важно е държавата да демонстрира своята отговорност и способност да се справи с чумата - много хора са засегнати", отбеляза държавният глава.

Според него е нужно взаимодействие между всички институции и мащабна информационна кампания за заразата.

Държавният глава очаква повече информация от институционалните представители, както и да се обсъдят мерките за преодоляване на финансовите, екологичните и социалните аспекти на кризата.

Вицепремиерът Томислав Дончев, който беше сред участниците в срещата, коментира, че за решаването на тежката ситуация отношение има "половината, ако не и по-голяма част от апарата на държавата".

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева каза, за първи път в България се регистрира случай на африканска чума през 2018 г. в Тутраканци и след него се приема национален стратегически план за действие.

В срещата участваха също министърът на околната среда и водите Нено Димов, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, председателят на ДАНС Димитър Георгиев, изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев.

Представителите на правителството засега не са коментирали оценката на Радев за кризисната ситуация в страната.

mediapool.bg