Кламер БГ - Новини: Радев: Бюджетът е на принципа "след мен и потоп"

Радев: Бюджетът е на принципа "след мен и потоп"

България

|
Пет, 27 Ноем 2020г. 17:13ч.
Радев: Бюджетът е на принципа "след мен и потоп"

Българите умират не заради коронавируса, а най-вече заради хаоса при управлението на кризата, коментира президентът Румен Радев. Той определи като "пожарни" и "закъснели" противоепидемичните мерки и посочи, че те трябва да имат и социални и икономически аспекти. За пореден път държавният глава разкритикува и бюджета за догодина.

Държавният глава: Бюджетът е на принципа "след мен и потоп"

Радев определи държавния бюджет за следващата година като разоряващ, чиято философия е "след мен и потоп".

Държавният глава обаче няма да наложи вето.

Радев заяви, че никой президент досега не е налагал вето на държавния бюджет- той е инструмент на правителството. Всъщност, през лятото на 2013 г. президентът Росен Плевнелиев наложи вето върху актуализацията на бюджета от кабинета "Орешарски".

"Следващият кабинет ще бъде поставен в изключително неблагоприятна ситуация - опоскана хазна, фалирали домакинства и бизнеси, липса на приходи, нула реформи и най-вероятно социални напрежения", смята той.

Държавният глава обаче допълни, че правителството трябва да има разум да мисли какво ще стане със страната и след него, не само да мисли в рамките на своя мандат.

Бюджетът не само, че не е реалистичен, той вече е неадекватен на текущите реалности, да не говорим за предизвикателствата ,които ни очакват през 2021 г., каза президентът Радев.

Той посочи, че ако се сравнява подхода на българското правителство към тези предизвикателства с подхода на правителствата от другите европейски държави, ще се отговори защо сме на последно място в Европа и защо разликата между нас и другите европейски държави продължава да расте.

По думите на президента Радев следващият кабинет ще бъде поставен в изключително неблагоприятна ситуация - "опоскана хазна, фалирали домакинства и бизнеси, липса на приходи, нула реформи и най-вероятно социални напрежения, защото приходите при този бюджет няма откъде да дойдат, а социалните разходи неминуемо ще бъдат спрени".

Радев посочи още, че този бюджет ни въвлича във все повече държавни дългове, при все по-неконкурентна икономика.

Президентът Румен Радев отговори на журналистически въпроси след като присъства заедно с вицепрезидента Илияна Йотова и кмета на София Йорданка Фандъкова на ритуала по вграждане на основния камък на новостроящия се православен храм "Св. Пимен Зографски" в парк "Тинтява" в столичния район "Изгрев".

Томислав Дончев: Президентът ползва скверна технология за политически дивиденти

Ние сме готови да изпълним Бюджет 2021, президентът използва скверна технология за политически дивиденти, коментира вицепремиерът Томислав Дончев пред журналисти в парламента по повод оценката на държавния глава.

"Кого обслужва президентът Радев с чертаенето на апокалиптични сценарии - болните, лекарите, полицаите, служителите на РЗИ? Не мисля - това е само скверна технология за трупане на политически дивиденти", добави Томислав Дончев.

"Хубаво е в политиката да се изказваш цветно. Но когато казваш обратното на това, което се случва, няма нищо общо с изкуството да критикуваш в политиката", коментира вицепремиерът по повод репликата на Радев, че бюджетът е "след мен и потоп".

Томислав Дончев анонсира и в аванс нова мярка на правителството в подкрепа на бизнеса като уточни, че детайлите ще станат ясни, вероятно, идния понеделник. Става дума за още една схема за подкрепа за бизнеса и поне 170 млн. лв. Ще се даде право на пострадалите бизнеси да получат помощ от държавата, която да е определен процент от оборота. Кандидатстването ще е изцяло по електронен път. Нека всички предприемачи да знаят, че за периода, когато е невъзможно бизнесът им да се осъществява, ще могат да разчитат на държавата, изтъкна Дончев.

Деница Сачева: Поредното политическо заяждане

"Не приемаме нито една от критиките на президента, най-малкото защото това е човек, който в продължение на четири години от своя мандат не беше в състояние да произведе един хартиен документ", заяви Сачева на брифинг в парламента. Тя посочи, че имало гръмки обещания за стратегия за развитие на България, но до този момент такава не са видели.

"Не чухме конкуренция на нито една от нашите идеи и затова считаме, че това е поредното политическо заяждане, което няма интерес да бъде полезно за гражданите, а има интерес единствено и само да се вземе една критична позиция, която да продължава да руши доверието в институциите", коментира социалният министър. По думите й бюджетът е "изключително насочен към хората" и не е вярно твърдението на Радев, че хората няма да получат пари преди празниците.

mediapool.bg