Кламер БГ - Новини: Радев: Ако управлявах, нямаше да се краде; Борисов: При неговата партия мрат повече

Радев: Ако управлявах, нямаше да се краде; Борисов: При неговата партия мрат повече

България

|
Вт, 19 Май 2020г. 16:13ч.
Радев: Ако управлявах, нямаше да се краде; Борисов: При неговата партия мрат повече

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов влязоха в поредната серия на задочния си конфликт.

Първо държавният глава обвини Борисов, че при неговото управление България се е стопила с 600 хиляди души, а премиерът му отговори, че при управлението на "неговата партия мрат повече хора".

"Нямаше да се краде"

"Ако аз управлявах България, нямаше да се краде. Откакто ни управлява господин Борисов смъртността расте, а България се стопи с 600 000 души", каза президентът Румен Радев във вторник пред журналисти в Елин Пелин.

"Недостойно е да се присвояват достиженията на българските медици. При толкова много социолози, политолози, журналисти, наети да възпяват министър-председателя, не виждам смисъл сам да се хвали", каза Радев по адрес на премиера Бойко Борисов.

Държавният глава припомни, че през февруари сне доверието си от правителството. "От години апелирам да се пресекат корупционните схеми, които днес неудържимо изплуват на повърхността", добави Радев.

Той коментира и провелия се миналата седмица протест на проруската партия "Възраждане" срещу правителството, на който обаче имаше и плакати срещу ваксините. Радев обаче наблегна на действията на полицията.

"Днес българите протестират, отстоявайки своите права със законни средства и органите на реда трябва да уважават тези права", каза той. По думите му е недопустимо да се събират лични данни на мирно протестиращи граждани.

"Представяте ли си колко е пропаднал тоя човек?!"

Няколко часа по-късно премиерът Борисов отговори на Радев със сводка за смъртността и раждаемостта в страната.

"По време на нашето управление са се родили над 770 000 души – щом смъртността е заради нас. Със 150-200 000 млади българи повече са се родили по време на нашето управление. По време на неговата партия 2005 г. – 113 000 починали, през 2019 г. 108 000 – при неговата партия мрат повече", каза Борисов.

"Представяте ли си колко е пропаднал тоя човек?! С какви данни да се замерваме – когато аз говоря с лидерите на Балканите как да докараме пари, как да влязат хора в ресторантите, как да влязат в хотелите, как тези, които протестират, да возят туристи, за да си изкарат парите, а не да ги съберем от данъците на хората и да ги раздадем", добави той.

Борисов нарече президента Радев и вицепрезидента Илияна Йотова "лицемерни" заради думите ѝ, че трябва да сме заедно и последвалото остро изказване на държавния глава.

"Ако си спомним тези 3-4 месеца на служебното правителство, когато беше и президент, и премиер, единственото, което запомнихме тези 3-4 месеца, беше много скоростното желание да се похарчат за грипените милиарди и липсата на 100 млн. в митниците вследствие на бума на контрабандата по време на това управление", каза Борисов.

mediapool.bg