Кламер БГ - Новини: Радан Кънев провокира европейски дебат за кризата с върховенството на закона в България

Радан Кънев провокира европейски дебат за кризата с върховенството на закона в България

България

|
Четв, 09 Юли 2020г. 16:52ч.
Радан Кънев провокира европейски дебат за кризата с върховенството на закона в България

Антикорупционната група в Европарламента подкрепи искането на българския евродепутат Радан Кънев (ЕНП/Демократична България) за провокиране на дебат, резолюция и разследване на кризата на правовата държава в България. Групата ще отправи въпрос до Европейската комисия по темата.

"Проблемите с върховенството на закона в България не са новина за никого. Нито е новина фактът, че досега Механизмът за сътрудничество и проверка е неефективен за решаването на тези проблеми. Последната година обаче ситуацията бързо се влоши - може би поради преждевременното съобщение от Комисията за прекратяване на мониторинга по Механизма", обясни българският евродепутат пред своите колеги..

Той говори за "цялосното завладяване на институциите и бизнеса от тесен политически бизнес кръг, силно свързан със службите за сигурност и съдебната система, разширяващ медийния си контрол от частни към публични медии".

"Най-голямото ми притеснение е, че този процес върви ръка за ръка с усилията по Плана за възстановяване и Зелената сделка. Притеснявам се, че крайната цел е привличането на огромните средства, предназначени за българската икономика и използването им за по-нататъшно укрепване на тази нелегитимна власт, масово "зелено изпиране" на мафиотския бизнес и разграждане на правовата държава и демокрацията", обяснява Кънев.

В четвъртък той не пропусна да засегне и арестите в президентството.

"Не съм гласувал за този президент и нямам намерение да го направя и в бъдеще. Това обаче е безпрецедентен ход, който идва само часове, след като президентът потвърди, че охранителите, които използваха насилие срещу нашия опозиционен политик, лидер на Демократична България, г-н Христо Иванов, наистина са служители на Националната служба за охрана (НСО)", казва Кънев.

Той обяснява, че това е много чувствителен въпрос за колегите му от Европейската народна партия (ЕНП), от която ГЕРБ е част

"Самият аз съм член на ЕНП и неотдавна бях част от коалиционно правителство. Участвах активно във формирането му само преди пет години. Тогава се надявах това да бъде управление, което да се справи с тези проблеми, а не да капитулира пред тях. Сега е моментът да действаме, за да няма втора Унгария или Полша в ЕС и за да няма ЕНП отново проблем, подобен на този с ФИДЕС", каза Кънев.

mediapool.bg