Кламер БГ - Новини: Радан Кънев призова десните в Европарламента да защитят българите

Радан Кънев призова десните в Европарламента да защитят българите

България

|
Пон, 28 Септ 2020г. 13:46ч.
Радан Кънев призова десните в Европарламента да защитят българите

Българският евродепутат Радан Кънев призова колегите си от Европейската народна партия "да се ангажират със защита на българските граждани". Той изпрати писмо до колегите си ЕНП чрез председателя на формацията Доналд Туск по повод насрочения дебат за България в Европейския парламент за 5 октомври.

В писмото Кънев разказва, че гражданите на страната са поставени да живеят в условие на безпрецедентна криза на правовата държава, които се задълбочава след избора на новия главен прокурор. Той споменава и кризата със свободата на медиите в страната. Кънев изразява своето убеждение, че повечето евродепутати от ЕНП са "добре информирани за реалното състояние в България" и повечето от тях запазват мълчание по "политически причини".

"Все пак искам да обърна вниманието ви към част от позорните дела на Главния прокурор през последните няколко години. Вие решете дали сериозното ви ангажиране с кризата на правото в България би било действие срещу проевропейската ориентация на България", пише Кънев и изброява редица случаи.

На първо място Кънев поставя позицията на Иван Гешев, че разделението на властите е нещо като обсесия на "десните екстремисти". В писмото до ЕНП се споменава за любимите етикети на Гешев "престъпници", "олигарси" и "корумпирани политици", които се използва срещу неосъдени лица. Кънев обяснява, че "основното публично послание на главният прокурор е заклеймяване приватизацията в България, използвайки левичарски политически клишета и опетняване" на Иван Костов.

Евродепутатът информира своите колеги от ЕНП, че списъкът с обвинителни актове на прокуратурата е "пълен с проевропейски и прозападни реформатори". В това число се споменават Даниел Митов, Николай Ненчев, Трайчо Трайков, Симеон Дянков, Петър Москов и издателя и бизнесмен Иво Прокопиев. Не е пропуснато и делото срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова (Сербезова). Тя е обвинена, защото публично сподели притесненията си за недостига на лекарства.

"Имайки предвид неудобната за ЕНП позиция в предстоящият дебат, бидейки отдаден последовател на европейската християндемокрация и лоялен член на ЕНП, считам за мой дълг да ви предупредя за плаващите пясъци, в които ЕНП ще навлезе пред очите на българските граждани и европейските данъкоплатци, ако остане сляпа за тази криза", допълва той.

Кънев решава да докаже с примери защо е лъжа твърдението, че протестите в София са доминирани от проруски групи и радикалисти.

"Точно обратното – огромно мнозинство, особено в последно време, практически всички протестиращи са проевропейско настроени, умерени хора и протестите са напълно мирни. Те успешно се разграничиха от радикалното малцинство на протестите и действията им, заклеймявайки ги публично", коментира евродепутатът.

Той напомня, че на протестите се събират десетки хиляди българи, повечето от тях млади. Огромна част от тях не са политически обвързани, ао станалите са с център-дясно и зелено-центристки възгледи, пише той.

"Основните сили, движещи протестите, са политическите акции на Христо Иванов – съпредседател и лидер на Демократична България. Той разкри тежки корупционни схеми и олигархични зависимости. Също така осветли връзките между настоящото правителство и олигархични бизнес кръгове, около "либералното" Движение за права и свободи (ДПС). Отделно, Демократична България е политическата сила, участваща най-активно в протестите. Това е коалицията, която аз представлявам в групата на ЕНП", казва Кънев.

По думите му "Демократична България" е най-проевропейската политическа сила в България и е посветена пряко на основните принципи на конституционната демокрация.

"Демократична България" е често критикувана за русофобските си възгледи, които са видни и от моите гласувания в ЕП. Ето защо всяка твърдение, че протестът е воден от проруски сили е смешно и цинично", коментира Кънев.

mediapool.bg