Кламер БГ - Новини: Работещи в танцови школи излизат на протест

Работещи в танцови школи излизат на протест

България

|
Пет, 22 Май 2020г. 18:52ч.
Работещи в танцови школи излизат на протест

Работещи танцови и музикални школи излизат на протест в неделя, 24 май. Причината е, че тези обекти все още са затворени като част от мерките срещу разпространението на коронавируса.

Преди десетина дни представители на сектора връчиха петиция, подписана от близо 10 000 души, на премиера Бойко Борисов, министрите на здравеопазването Кирил Ананиев и на културата Боил Банов, на председателя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Поради липсата на осъществен диалог от институциите до момента обявяваме мирен протест "Да отворим залите за изкуство", обявиха от сектора в петък- Демонстрацията ще е на 24 май от 11:45 ч на пл. "Независимост" в района на стъклените куполи.

"Целта на този протест е да накараме властта и обществото да ни видят и да ни чуят, да покажем, че изкуството е живо. Въпреки разхлабването на противоепидемичните мерки, този сектор до момента е забравен и все още няма право да практикува правото си на труд. Заявяваме конкретно исканията си за финансова помощ от държавата, както за изминалия период на забраната, така и настояваме за гаранции за финансови помощи в бъдещи периоди, в които отново секторът може да пострада", пише в съобщението от организаторите.

Във вторник от оперативния щаб коментираха, че все още не смятат за безопасно отварянето на танцовите зали.

От сектора обаче искат забраната за работа на залите да отпадне, тъй като се получавал парадокс и "едни и същи помещения да могат да се ползват за спорт, но не и за култура". Настояват и за спасителен пакет от финансови мерки. Сред тях е искането държавата да поеме 100% от разходите за месечните наеми, заплати и осигуровки в сектора за месеците март, април и май. Физическите лица, заети в този бизнес, да бъдат подпомогнати с една минимална работна заплата на месец, за периода, в който не са имали право да работят. Искат се и гаранции за финансова помощ, ако в бъдеще отново се наложи спиране на работата на залите.

От сектора настояват да имат възможност да ползват безплатно държавни и общински зали и помещения за провеждане на събития, обучения в рамките на една година, считано от края на принудителното спиране на дейността.

mediapool.bg