Кламер БГ - Новини: Първият доброволен войник ще влезе в казармата до края на правителствения мандат

Първият доброволен войник ще влезе в казармата до края на правителствения мандат

България

|
Пет, 12 Окт 2018г. 12:55ч.
Първият доброволен войник ще влезе в казармата до края на правителствения мандат

Над 5500 длъжности за военни остават незаети към момента, но това не застрашава боеспособността на Българската армия, защото хората, които служат в нея дават всичко от себе си, смята военният министър Красимир Каракачанов.

Според него за българските военни винаги е важен духът и мотивацията и даде пример с миналото, когато при подобна ситуация, българският войник е правил чудеса.

Трябва да се направи всичко възможно военната професия да бъде по-престижна и по-привлекателна, посочи Каракачанов и отбеляза, че едно от задължителните условия е увеличаването на заплатите на военнослужещите.

В тази връзка се очаква през тази година заплатите в сектора да бъдат увеличени с още десет процента, каза той, цитиран от БТА.

Той посочи, че е представил пред финансовото министерство визията си за необходимите средства за модернизация и поддръжка на съществуващата бойна техника при формирането на бюджета за следващата година.

Каракачанов коментира, че продължава и работата по въвеждането на доброволната военна служба и изрази надежда, че до края на мандата, тя ще бъде въведена.

Много млади хора, завършили средно образование влизат във военните училища, но се оказва, че очакванията им са били различни и отпадат.

Средно по 12-13 човека напускат преди да положат клетва, след това има още един отлив и след края на първия семестър нещата се установяват, каза министърът.

Според него затова е необходимо да се възстанови пълноценното военно обучение в училище, за да знаят младите хора какво да очакват след това, ако решат да продължат в редиците на Българската армия.

В петък Красимир Каракачанов поздрави първокурсниците от 145-ия випуск на Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново.

Въпреки вдигането на заплатите и намаляването на изискванията за войници, по-конкурсите на МО все още не се явяват достатъчно кандидати.

Екипът на Каракачанов разчита проблемът да се реши с помощта на доброволната военна служба. Законът за въвеждането й още не е готов и няма представени финансови разчети.

Засега е известно, че министърът планира да се въведе 6-9 месеца доброволна казарма в зависимост от специалността.

Преминалите тази служба ще влизат след това в резерва, а част от тях може да постъпят и на реална служба.

Преминалите през подобна служба може да се ползват и с преференции при постъпване на работа в сектора на сигурността.

Доброволците ще получават една минимална заплата месечно възнаграждение.

Засега се предвижда да бъдат открити най-малко два центъра – в Плевен и Сливен, в които те да бъдат обучавани. Обмислят се и още регионални центрове.

mediapool.bg