Кламер БГ - Новини: Първи български политик с коронавирус

Първи български политик с коронавирус

България

|
Ср, 01 Апр 2020г. 10:43ч.
Първи български политик с коронавирус

Депутатът от ДПС и бивш социален министър Хасан Адемов е дал положителна проба за коронавирус. Новината бе съобщена от председателя на парламента Цвета Караянчева на извънреден нощен брифинг във вторник. Тя отказа да коментира здравословното му състояние и как се е заразил.

Заразяването на Адемов обаче поставя под въпрос гласуването на исканата от правителството актуализация на бюджета именно заради кризата с коронавируса. В спешен порядък още в сряда сутринта в две болници започва тестване на всички депутати, обясни Караянчева.

Отлага се неясно за кога заседанието на парламентарната бюджетна комисия, насрочено за сряда сутринта. Тогава трябваше да се състои и заседание на енергийната комисия, която да обсъди пък законовите поправки за връщане на парите от намалението на цената на газа със задна дата.

"Не защото са богопомазани, не защото са специални, а защото имат контакт и с други хора", обясни тя необходимостта от тестването на всички народни представители. В четвъртък ще бъдат изследвани и всички служители от администрацията на парламента и

квесторите в пленарната зала..

Караянчева обясни, че е говорила с шефа на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски за появилия се казус. Решението засега е да се изчака, за да излязат резулатите от тестовете на депутатите. Тогава ще се реши какво да се предприеме.

Председателката на парламента обясни, че в момента се работи според ситуацията.

Ако обаче се наложи 14-дневна карантина, не е ясно колко време ще се забави актуализацията на бюджета, която ще позволи на правителството да тегли до 10 млрд. лв. държавен дълг за противодействие на очертаващата се заради коронавируса икономическа криза. Тя подчерта, че в някакъв "момент трябва да се съберем, за да гласуваме закони".

mediapool.bg