Кламер БГ - Новини: Протестиращи срещу скъпите горива блокираха пътища в цялата страна

Протестиращи срещу скъпите горива блокираха пътища в цялата страна

България

|
Нед, 11 Ноем 2018г. 19:50ч.
Протестиращи срещу скъпите горива блокираха пътища в цялата страна

Хиляди хора в цялата страна излязоха на протест срещу скъпите горива, повишаването на цената на "Гражданска отговорност", увеличението на данъка за старите автомобили, корупцията и "всичко, което се случва в страната". Те поискаха оставката на правителството, а за да бъдат чути блокираха магистрали, първокласни пътища, ключови булеварди и улици в почти всички големи градове.

На места блокадите продължиха с часове. Някои прераснаха в гражданско неподчинение.

На няколко места през деня беше спряно движението по магистралите "Тракия" и "Хемус". Привечер не можеше да се минава и по пътя Варна-София в района на Велико Търново. Над 7 часа остана затворен пътят София-Кулата при Благоевград. Блокиран беше Подбалканският път, път Е-79 в района на Враца и Дупница и други. Заради протестите се образуваха километрични опашки. Станаха и два леки инцидента.

Сн. БГНЕС

От полицията обявиха, че никъде не е използвана сила, въпреки че имало провокации.

Към 18 часа от МВР съобщиха, че движението по магистралите и основните пътища в страната е възстановено с изключение на главен път Е-79 край Благоевград. "Протестиращи са блокирали пътя на входа на Благоевград в посока Симитли, където няма възможност за пренасочване по алтернативен маршрут. Блокада има и в района на ГКПП "Кулата", съобщиха от вътрешното министерство. Към 18.30 часа и там блокадата беше вдигната след преговори с полицията.

Междувременно БСП подкрепи протестите с декларация от името на лидера на партията Корнелия Нинова. В него се казва, че недоволството на протестиращите е свързано с "несправедливите и грешни решения" на правителството и на мнозинството на ГЕРБ и "Обединени патриоти" в парламента.

"От няколко седмици, ние изразяваме същите позиции на хората, които са по улиците. Казвахме: "Не вдигайте данъците на старите коли". Внесохме дори предложение в парламента, по време на обсъждането на бюджета, това да отпадне. Алармирахме за повишаването на цените основните стоки и на горивата. Внесохме предложение как да бъдат компенсирани доходите на хората - с преизчисление на пенсиите, с прогресивен данък, с помощи на семействата и др. Нищо от думите и предложенията ни не бяха чути от управляващите в парламента. Сега ще трябва да чуят гласа на хората, които абсолютно справедливо излязоха да си кажат мнението за това управление и да поискат оставката на правителството", се казва в изявлението.

Гражданско неподчинение

Недоволните от Благоевград блокираха движението по пътя за ГКПП "Кулата" в района на тунел "Железница". Около 300 коли се включиха в шествието там, което мина през центъра на града и продължи по пътя София-Кулата. Блокадата продължи над 7 часа и накрая от МВР съобщиха, че организаторите не могат да овладеят протеста, който е преминал в гражданско неподчинение.

Недоволните обявиха, че ще останат на пътя, докато правителството не подаде оставка и ще пропускат само линейки и майки с деца. През блокадата минаха и младоженци, които за кратко се включиха в протестите. Заради блокадата се образуваха километрични опашки от коли и камиони. Спряно е и движението по алтернативните пътища през Благоевград. По информация от бТВ е спряно и движението на влаковете, тъй като недоволни легнали на жп релсите.

Към 17 часа от полицията обявиха, че започват операция по възстановяване на реда. Тя завърши с успех към 18.30 часа, когато от органите на реда успели да убедят хората да освободят трасето.

Пътят София-Кулата беше блокиран и при Дупница от протестиращите от града и региона. Спряно беше преминаването и през пункта "Кулата".

Блокада имаше и на пътя към Банско край Разлог.

Блокади по магистралите

Протестиращите от Перник блокираха движението по магистрала "Люлин" и по продължението ѝ - магистрала "Струма", като затвориха кръговото движение при пътен възел "Драгичево". Така беше спряно и движението между София и Перник през Владая.

Магистрала "Тракия" беше блокирана на няколко место. Първо движението беше спряно в района на Бургас, а по-късно и край Сливен, Ямбол и Стара Загора. Протестиращите от Сливен бяха принудени да стигнат до магистралата пеша, след като полицаите спряха колите им. Те блокираха едното платно на аутобана, а недоволни от Ямбол с колите си вече бяха спрели движението в другото.

Хората от Стара Загора излязоха на магистрала "Тракия" в акт на гражданско неподчинение и спряха движението в двете посоки, танцувайки хора и развявайки националния флаг.

А в района на Шумен протестиращи спряха движението на магистрала "Хемус".

Недоволни затвориха и Подбалканския път между Бургас и София в района на Карлово и Сопот.

Във Варна шествието спря движението по Аспаруховия мост. Там протестът беше пешеходен.

Проблеми в София

В София протестът беше пешеходен. Шествието тръгна от площад "Батенберг" и обиколи центъра на града, спря движението на колите в центъра на града в неделя.

Сн. БГНЕС

Недоволните на два пъти спряха движението на пл. "Орлов мост". Това наложи промяна в маршрутите на градския транспорт и обърка движението.

По-късно протестът на недоволните от високите цени на горивата, "Гражданска отговорност" и данъците за колите се сля с този на майките на деца с увреждания, които искат оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

Протести имаше в още десетки градове в страната.

В неделя в София имаше и протест на хора, недоволни от разглежданите в парламента промени в Закона за вероизповеданията. Представители на различни вероизповедания се събраха пред сградата на Народното събрание, за да изразят несъгласието си с текстовете. След това те минаха по бул. "Цар Освободител" и се отправиха към НДК по бул. "Витоша". В района на пл. "Св. Неделя" те спряха за кратко движението на трамваите.

Депутат: Протестите са платени

Междувременно депутатът и председател на комисията за контрол на приходните агенции Емил Димитров- Ревизоро обяви, че политически кръгове плащат за организирането на протести по всякакви теми.

"Има сили и кръгове, които са заинтересовани по всякакъв начин да правят стачки по всякакви теми, за да изнервят премиера. Това е нормално, това ги кара да се чувстват живи. Това кара политически сили, които имат пари за стачка, да кажат: "Ето ние сме важни и значими", обяви депутатът от "Обединени патриоти" пред БНР, без да назовава имена на политически сили и кръгове.

По-рано през седмицата Комисията за защита на конкуренцията обяви, че започва поредно проучване на пазара на горива за наличието на картел и незаконни практики.

В неделя председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев припомни пред БНР, че предходно проучване на антимонополния орган показало, че картел на пазара няма. Той допълни, че цените в България следват световния тренд, а в момента той е надолу.

mediapool.bg