Кламер БГ - Новини: Протести за чист въздух и срещу високите цени на горивата

Протести за чист въздух и срещу високите цени на горивата

България

|
Съб, 10 Ноем 2018г. 19:55ч.
Протести за чист въздух и срещу високите цени на горивата

В редица градовете на страната се проведоха протести. В Русе и Перник – за чист въздух, във Варна и Казанлък срещу високите цени на горивата и автомобилните застраховки.

Майките на на деца с увреждания също продължават протеста си с искането за оставка на вицепремиера Валери Симеонов. На 20-тия ден шествието им блокира движението от Министерски съвет до Народното събрание в София.

Русе и Перник искат чист въздух

Протестен автопоход с искане за чист въздух в Русе блокира движението на кръговото кръстовище в района на ГКПП Дунав мост.

Преди това участниците се събраха в централната част на града, откъдето шествието премина по улиците му.

Протестиращите шофираха бавно, с което затрудниха движението. Част от тях бяха с маски на лицата, носеха транспаранти с надписи "Помощ, тровят ни!" и "Мръсният въздух ни убива".

"Подигравка и липса на политическа воля е да не се реши проблемът с мръсния въздух в Русе. Проблемът идва от всички посоки - предприятия, неизмити улици, замърсени от строителни ремонти в града", каза Галичка Николова, един от организаторите на протеста.

Протестиращите бяха помолени от органите на реда да преместят автомобилите си, тъй като стотици товарни и леки автомобили останаха блокирани по граничния пункт Дунав мост.

По-късно протестиращите се преместиха пред завода за авточасти в града. Според тях този завод е един от основните замърсители на града.

Истината е, че действително от производствените халета на завода се носи тази специфична сладникава миризма, която вече русенци определят като аромата "Монтюпе" (по името на предприятието). Тъй като преди години, когато имаше хлорни обгазявания, то се знаеше, че това е хлорът от Гюргево, сега обаче тази специфична миризма, която е наситена с етаноли и с други въглеводороди, трови децатане, казаха протестиращите.

Хората настояваха за среща с някого от ръководствотона компанията, но никой не откликна на

молбата им към момента. Целият паркинг през завода е изпълнен с полиция.

Перничани също се включват в инициатива за по-чист въздух. Началото се поставя с концерт под наслов "Дишай Перник" в събота. Инициативата е на група граждани, обединени от желанието да работят за по-чист въздух в Пернишко.

Каузата ще подкрепят местни рок групи и танцьорите от формация "Майсторите на танца". Сред участниците в проявата са и деца от училището в квартал "Тева" и от детската музикална школа към Двореца на културата.

На събитието ще има представители на "Грийнпийс България" и "Нулев отпадък", които ще дадат експертна информация за проблемите с въздуха и замърсяването. Ще бъде прожектиран филмът "Бунище Земя".

Проблемът с мръсния въздух в редица градове на страната е от години, а българите дишат най-мръсния въздух в Европа. Това беше причината през 2015 г. Европейският съд да осъди България осъдена заради систематичното и постоянно неспазване на пределно допустимите норми за замърсяване на въздуха от 2007 г. до 2014 г. и липсата на адекватни мерки това да се промени.

Преди дни Европейската комисия заплаши, че отново ще сезира съда, като този път ще поиска налагането на финансови санкции, за да бъдат предприети най-после действия от страна на българските власти. Те може да бъдат еднократна санкция за неизпълнението на евроизискванията или всекидневна, докато нарушението не бъде отстранено.

Варна и Казанлък срещу високите цени на горивата

Стотици протестиращи излязоха с автомобилите си по улиците на Казанлъки Варна. Те протестираха срещу високите цени на гориватаи поскъпването на задължителната застраховка "Гражданска отговорност”.

Казанлъчани заплашиха, че ако исканията им не бъдат чути, ще продължат с протестите.

Автошествие и протест срещу цените на горивата се състоя и във Варна. Протестиращите подкрепиха протеста и на майките на деца с увреждания.

Протестното шествие от автоколона и мотоциклетисти премина по основните булеварди на Варна и стигна пред сградата на общината, където се събраха и други протестиращи.

Сред тях с традиционните черни фланелки, бяха и майките на децата с увреждания, които продължават да искат оставката на вицепремиера Валери Симеонов, нарекъл ги "кресливи жени с уж болни деца".

След няколко обиколки на булевард „Мария Луиза”, протестиращите автомобилисти и гражданите блокираха кръстовището.

В неделя се очаква и национален протест в 33 български града, включително и в столицата.

Призивите в социалната мрежа "Фейсбук", където присъствие заявяват стотици хиляди българи, гласи:

"Омръзна ли ви всеки ден да чувате по новините за поредното увеличение на цените? Омръзна ли ви да слушате как пари се взимат и нищо повече не се случва в полза на народа? Горивата скочиха и се очаква с още да се покачат до края на годината! Факт е поредното увеличение на цената на гражданската отговорност, факт е увеличението на данъка на автомобила. Присъединете се, покажете, че ви интересува съдбата на всички нас, които някога сме имали честта да се наричаме българи!".

mediapool.bg