Кламер БГ - Новини: Протест срещу застрояването на Черноморието

Протест срещу застрояването на Черноморието

България

|
Пон, 01 Март 2021г. 21:20ч.
Протест срещу застрояването на Черноморието

Граждани протестираха в понеделник вечерта в центъра на София срещу незаконното строителство по Черноморското крайбрежие. Те настояха да запазим природата си от бетона и за премахване на строежите на Алепу и в местността Поляните край Синеморец. Протестиращите настояват също за промяна на предназначението на пясъчните дюни в защитена зона Камчия, които в момента са урбанизирана територия и попадат в частни имоти.

Протестът тръгна от паметника на Алеко Константинов на бул. "Витоша", откъдето започна шествие в центъра на София. Протестиращите се отправиха към сградата на Министерски съвет, след което демонстрацията продължи в посока Орлов мост, като към 20 часа протестиращите блокираха кръстовището.

"Всички искаме природа и не искаме бетон по Черноморието. Най-вече съм тук, за да подкрепя искането за мораториума върху строителството по Черноморието и за единен регистър на дюните в България, за да могат те да бъдат ефективно защитени", каза една от участничките в протеста, цитирана от БНР.

"България име голям ресурс и той е нашата природа. И не можем да оставим да бъде унищожена. И никой не иска тези огромни комплекси, не искат бетон, просто хората са затъжняли за природа, а такава не остана", коментира друг протестиращ.

mediapool.bg