Кламер БГ - Новини: Протест след скандала край сараите на Доган: Масово ходене на охраняем плаж

Протест след скандала край сараите на Доган: Масово ходене на охраняем плаж

България

|
Ср, 08 Юли 2020г. 16:30ч.
Протест след скандала край сараите на Доган: Масово ходене на охраняем плаж

Протестно масово ходене на плажната ивица до морската резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган се подготвя за събота. Инициативата започна да набира подкрепа във Фейсбук след като съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов се опита да акостира с лодка край имението на Доган, но анонимни охранители го изгониха, въпреки че зоната е със статут на публична държавна собственост и би трябвало всеки да има достъп до нея.

Нежеланата визита на Иванов, придружаван от общинския съветник на ДБ в Бургас Димитър Найденов и активиста на партията Иво Мирчев, бе излъчвана на живо във Фейсбук. На кадрите се видя как цивилни гардове, препасани с диагоналки, многократно изблъскват "натрапниците" в морето. Един от охранителите дори ги заплаши, че ще спука лодката, с която стигнаха до брега.

"Всички видяхме как се завладява българска територия и как става завладяването на държавата ни. Всички видяхме как се тъпче българският флаг от анонимни гавази и как български граждани се избутват в морето от националния бряг. Можем да си върнем превзетата държава, като се съпротивляваме срещу беззаконието всеки ден и всеки от нас. Човек по човек. Само така можем да върнем законността, демокрацията и достойнството", пишат организаторите на протестната акция с масовото ходене до охранявания плаж край летния сарай на Доган.

Засега над 20 000 души са заявили, че имат интерес в акцията, а повече от 4 000 – че ще участват в нея.

Част от хората ще се съберат на бариерата на Росенец, през която през месец май журналисти се опитаха да влязат в сараите, защото имаше пожар. И тогава, както сега с Иванов, те не бяха допуснати от охраната.

Друга част от заявилите, че ще участват в протеста, смятат да повторят подхода на "Демократична България" и да стигнат до ивицата по море с лодки.

"Да покажем, че сме много, че сме гневни и че искаме да си върнем трибагреника обратно. Същият, който охраната на Доган оскверни", посочват още организаторите на протеста.

Става дума за знамето, което бе забито на плажа от Христо Иванов. Във видеото се видя как един от гардовете взима знамето и хвърля. След това Иванов, Мирчев и Найденов забиха на плажната ивица друг трибагреник, които са носели като резерва.

mediapool.bg