Кламер БГ - Новини: Протест пред МС срещу горенето на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол"

Протест пред МС срещу горенето на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол"

България

|
Ср, 05 Дек 2018г. 20:13ч.
Протест пред МС срещу горенето на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол"

Двайсетина души се включиха в организирания от "Грийнпийс" пред Министерския съвет в сряда вечерта протест срещу намеренията на агенцията по околна среда да разреши изгарянето на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол".

Първоначалният план бе за флашмоб и прожектиране върху правителствената сграда, но Столичната община не разреши и под прозореца на президента беше опънат проектор, на който вървяха кадри с дим от ТЕЦ "Бобов дол“, предаде БГНЕС..

С редица инициативи през социалните мрежи от последните дни жителите на засегнатите села призоваха екоинспекцията, МОСВ и Министерството на енергетиката за още по-строг контрол над централата, която е свързана със спорния бизнесмен Христо Ковачки.

В отворено писмо хората обясниха, че ТЕЦ "Бобов дол" се намира на 300 метра от централния площад на Големо село. В резултат на дейността на централата всичко наоколо е покрито с плътен слой прах, а въздухът е наситен с опасни за здравето вещества.

Чистият въздух е наше право. Подобни планове за горене на отпадъци има във въглищните тецове в Русе, Сливен, Бобов дол, Перник (които също са на Ковачки). Т.е това нещо се случва в цялата страна, коментира Деница Петрова от "Грийнпийс България".

Сдружението нееднократно е информирало за тези проблеми Министерствата на енергетиката, на околната среда и други отговорни институции да имат предвид, тъй като предстои издаване на ново комплексно разрешително за работа на ТЕЦ "Бобов дол“ и по този начин да се разреши изгарянето на отпадъци.

От сдружението и жителите на околните на въглищната мощност села се заканиха да продължат с демонстрациите, докато се реши въпросът.

Хората имат право да протестират не само в центъра на София, а и в другите градове на страната, като Перник и Големо село, заяви Петко Ковачев от Института за зелена политика. Според него така гласът имс ще се чуе и в Катовице, където се провежда международна конференция за климата на ООН. В полския град официална позиция по климатичните проблеми и въгледобива представи държавният глава Румен Радев. Според Ковачев едно от решенията е държавна политика в областта на зелената енергия

mediapool.bg