Кламер БГ - Новини: Промените в изборния закон: Допирните точки и различията между новите партии

Промените в изборния закон: Допирните точки и различията между новите партии

България

|
Пон, 19 Апр 2021г. 18:49ч.
Промените в изборния закон: Допирните точки и различията между новите партии

Избирателен район "Чужбина", отпадане на ограниченията за разкриване на секции зад граница, изрично разрешаване на видеонаблюдението при броенето на резултатите от изборите и спешна промяна на състава на ЦИК.

Това са някои от основните предложения в законопроектите на "Има такъв народ" (ИТН), "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се ! Мутри вън" (ИСМВ) за ревизия на Изборния кодекс. Идеята е промените да бъдат приети бързо. По някои от темите различните формации имат различни идеи как да се стигне до крайната цел.

ДБ и ИТН се припокриват и в искането си за въвеждането на гласуване по пощата. Формацията около Мая Манолова пък предлага засилване на мажоритарния елемент на парламентарни избори с намаляване на прага за пренареждане на листата от 7% на 5% от гласовете, подадени за нея.

За да прокарат която и да е промяна, обаче, трите формации не само трябва да се разберат точно какво да гласи тя, но и да намерят подкрепа от някоя от другите три парламентарни сили – ГЕРБ, БСП и ДПС. Причината – без тази подкрепа нямат мнозинство.

Отсега обаче изглежда, че МИР "Чужбина" и отпадането на ограниченията за разкриване на секции ще бъдат подкрепени от ДПС, като се има предвид, че Движението получава сериозен вот от Турция и от други страни в Европа, където работят негови поддръжници.

Социалистите от своя страна внесоха законопроект за видеонаблюдението преди изборите на 4 април, след като "Демократична България" излезе с тази инициатива, но управляващите ги отрязаха. Няма причина БСП да не подкрепи подобни текстове сега.

Неясно обаче остава дали ИТН, ДБ и ИСМВ ще имат подкрепа за промените, свързани с машинното гласуване и смяната на ЦИК.

Машинно и електронно гласуване

Най-радикални по въпроса с машинното гласуване са от "Изправи се! Мутри вън". Те предлагат в страната да се гласува единствено машинно и ако някое устройство се повреди, то да де подменя.

За разлика от тях, "Демократична България" и ИТН предлагат да отпадне "смесеното" гласуване - и с хартия, и с машина в секциите с над 300 избиратели. Законопроектът на партията на Трифонов предвижда устройства да има и в чужбина, а този на ДБ - не.

Идеята на "Има такъв народ" е в секциите, в които и сега е предвидено да има машинно гласуване, да не може да се гласува с хартиени бюлетини, които пък да бъдат единственият начин за подаване на вота в секции с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции, на плавателни съдове под българско знаме.

Все пак се допуска възможност избирател, който трябва да гласува в секция само с машинно гласуване, да може да подаде вота си с хартиена бюлетина. "Ако избирателят не може да гласува с бюлетина за машинно гласуване, той се допуска до гласуване с хартиена бюлетина след деклариране на това обстоятелство, както и че не е гласувал и няма да гласува на друго място", предвижда проекта на ИТН.

Ако има проблем с машина и той не може да бъде отстранен, на избирателните отново ще се дава възможност да гласуват хартиено.

Проектът на "Демократична България" също предвижда в секциите, в които има машини, да се гласува с тях, освен ако няма технически проблем.

ИТН предлагат на президентските избори тази година да се проведе експериментално дистанционно електронно гласуване, което означава, че резултатите от него няма да се зачитат.

ДБ предлага подадените електронното гласове да са валидни за пръв път на изборите за европарламент през 2024 година. От обединението са внесли и цял отделен законопроект, който е посветен на този тип вот. Той предвижда 18 дни преди изборите желаещите да гласуват електронно да се регистрират на създадена от ЦИК страница. Те ще гласуват в специално приложение и ще имат право три пъти да променят вота си преди да го потвърди. ЦИК има право временно да спира и да прекратява електронния вот.

"Изправи се! Мутри вън" също предлага електронен вот

Промени в протоколите

ИТН предлага за протокол от машинното гласуване да се приема разписката, която излиза от машината след края на изборния ден. Въпросната разписка ще се прилага към протокола от хартиеното гласуване и ще се приема за неразделна част от него, а данните от машинното гласуване ще се прибавят към тези от хартиеното чак при въвеждането им в изчислителните пунктове, на което пък могат да присъстват представители на партии, анкетьори и медии.

Тези поправки биха улеснили членовете на секционните комисии, на които няма да им се налага да смятат на ръка толкова много числа, а това ще намали и грешките в протоколите.

В момента законът предвижда да се броят контролните разписки и после резултатите от машините да се записват в протокола и добавят към резултатите от хартиения вот.

Партията на Трифонов обаче иска още след решение на ЦИК в поне 5 % от секциите в даден район да може да се извършва контролно преброяване на разписките от машините.

МИР "Чужбина"

И трите "нови формации" – "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън" предлагат да се избирателен район "Чужбина".

Проектите на ИТН и на ИСМВ предвиждат въвеждането на избирателен район "Чужбина" и увеличаване на избирателните райони от 31 на 32. Тоест българите зад граница да имат свои представители в парламента. Идеята е избирателният район да е като тези в страната – т.е. партиите да имат отделни листи за чужбина.

Партията на Трифонов предвижда и възможността инициативни комитети да издигат кандидати за депутати в чужбина.

Друг текст гласи борят на мандатите в МИР-овете в страната да се определя в зависимост от населението според последното преброяване в на населението, а за МИР "Чужбина" - на базара на броя на гласувалите на последните избори за депутати.

ДБ пък предлага за брой на населението в МИР "Чужбина" да се счита средно аритметичният брой на гласувалите на последните два парламентарни избора.

При този избирателен район функцията на РИК ще се поеме от Централната избирателна комисия, предвиждат ИТН.

Изчистване на списъците и засилване на преференциите

Предложението на "Изправи се! Мутри вън" предвижда засилване на мажоритарният елемент в парламентарните избори. В момента, за да може даден кандидат да измести тези пред него, трябва да получи поне 7% от гласовете за листата като преференции лично за него. Предложението е този процент да бъде намален на 5 на сто.

Законопроектът на ИСМВ предвижда форма на активна регистрация , която цели изчистване на т.нар. "мъртвите души" от списъците.

Идеята е списъците да са на базата на гласувалите на предишни избори. Освен това да се води и публична кампания за подканване на негласували да се регистрират.

Предвижда се хората, които не са в списъците, да имат определен срок да заявят желанието си да гласуват, а ако не го направят ще могат да бъдат дописани в изборния ден от секционната комисия по постоянен адрес.

Вероятно тази идея ще срещне подкрепата на БСП, която в миналия парламент няколко пъти предлагаше подобни изчистване на списъците, но не намираше подкрепа.

Секциите извън страната

И трите формации искат да се върне старият начин за разкриване на секции извън България. Преди 2016 година Изборният кодекс предвиждаше, че ако през последните 5 години в някое населено място е имало секция, в която са гласували повече от 100 избиратели, там автоматично тя се образува отново. Така ще отпадне и ограничението до 35 секции извън ЕС, освен това вече няма да се налага да се подават толкова много заявления за гласуване, за да бъдат разкрити секции.

Промяна има и в броя на нужните избиратели за разкриване на секции в местата, в които е имало под 100 избиратели. Сега за целта са необходими 60 заявления, а проектите и на трите формации предвижда секция да се разкрива с 40 заявления.

Партията на Трифонов предлага на за следващите парламентарни избори, които е възможно да са много скоро, местата за гласуване в чужбина да бъдат определени на базата на подадените заявления за разкриване на секции за вече отминалия вот. Преди 4 април бяха подадени рекорден брой заявления, но в страните извън ЕС като Великобритания, САЩ и Турция бяха разкрити много по-малко секции заради ограничението от до 35 секции извън съюза.

Гласуване по пощата

Голяма част от законопроекта на "Демократична България" засяга начина, по който да се гласува по пощата. И това не е изненада, защото партията го представи още през януари, но нито една от тогавашните партии в парламента не му обърна внимание и не го внесе за обсъждане в миналия парламент. Текстовете предвиждат пощенското гласуване да се провежда в период от не по-малко от 14 и не повече от 25 дни, определен от Централната избирателна комисия (ЦИК), а самото гласуване да приключва 5 дни преди изборния ден. Предложението на обединението е предварителното гласуване по пощата да се произвежда на всички избори, с изключение на местните. Идеята е то да става посредством пощенски оператор или куриер.

И "Има такъв народ" предлага възможност за гласуване по пощата, но с условия – само за българи в чужбина, само за следващите парламентарни избори и ако "ако е възможно". Идеята им е избирателите, които искат да гласуват по пощата, да изпращат електронно заявление на сайта на ЦИК. Те предлагат избирателят да изпраща бюлетината си до консулството или посолството в съответната страната. Там пък ще има назначени специални секционни комисии, които отчитат резултатите. Проектът предвижда ЦИК да определя условията и редът на този вид гласуване, а при съмнения за сигурността и честността на процеса – да може да прекрати пощенското гласуване.

Кой какви промени предлага за ЦИК

В момента ЦИК се състои от 18 души. "Демократична България" предлага те да бъдат намалени наполовина – на 9, а разпределението на членовете да не следва съотношението на партиите в парламента, както и да няма членове от формациите, които имат само евродепутати. Обединението иска още предложенията за председател, зам.-председатели и секретар да се правят не от партиите, а от отделните депутати.

Законопроектът на ДБ предвижда заседания на ЦИК да могат да се провеждат само ако присъстват повече от две трети от членовете на комисията, а не както е сега – половината. Предлагат решенията да се взимат не с мнозинство от две трети, а с гласовете на повече от половината от присъстващите.

ДБ иска в едномесечен срок след влизането на промените в ИК парламентът да избере нови членове на ЦИК.

"Има такъв народ" също предлагат съкратен състав на комисията, но на 15 членове, които отново се предлагат от партиите в парламента, но да не се избират от Народното събрание, а процедурата да се води от президента. В момента членовете на ЦИК се избират от Народното събрание, но ИТН предлага членовете на комисията да се назначават след консултации и процедура, определени от президента. Проектът им предвижда спешна подмяна на състава на комисията - в 14-дневен срок след влизането в сила на поправките президентът да назначи нова ЦИК.

Партията на Трифонов предлага биографията на кандидатите, която досега се публикуваше на сайта на парламента, да се представя пред държавния глава и да се качва на сайта на президента.

И ИТН, и "Демократична България" предлагат в ЦИК партиите, които имат само представители в европарламента, да нямат свои представители в комисията, както и в секционните и районните избирателни комисии.

Текстовете на "Изправи се! Мутри вън" намаляват състава на комисията на 15 човека, като всяка парламентарно представена политическа сила има зам.-председател – нещо, което в момента не е така. Те пък предлагат комисията да се подмени в 20-дневен срок след приемането на поправките.

Видеонаблюдение

В законопроектите на ИТН, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън" се предвижда изрично позволение за виеонаблюдение при отчитането на резултатите след края на изборния ден. Тази тема беше една от основните по време на предизборната кампания, а и преди това. ГЕРБ упорито отказваше да промени закона, за да позволи наблюдателите да излъчват онлайн този процес, а ЦИК дори го забрани през указания за защита на личните данни. В крайна сметка съдът не успя да се произнесе окончателно преди вота дали видеонаблюдението е допустимо заради умишленото протакане на ЦИК.

Още предложения

От "Демократична България" предлагат в поне 300 секции да се въведе и машинно броене през сканиращо устройство. Проектът им предвижда председателят на секционните комисии, в които има такива машини, да поставя бюлетините една по една в сканиращото устройство, а накрая се отпечатва протокол.

ИСМВ пък населените места с поне 100 души да си избират кмет. В момента този праг е 350. Формацията около Мая Манолова предлага още прагът за пренареждане на листа

Проектът на ИТН предвижда още в закона да се запише, че партиите и коалициите, които имат кандидати във всички избирателни райони, имат право на равно участие в ефирна на БНТ и БНР.

Партията предлага в закона да се запише, че в една секция от партия, коалиция или инициативен комитет, може да присъства само по един застъпник или представител. Друго предложение на ИТН е освен студентите и учениците, и докторантите да имат право да гласуват в избирателна секция по избор в населеното място, в което се обучават, ако то е различно от населеното място по постоянен адрес.

ИТН променя и начинът, по който гласуват карантинираните и предлагат те да могат да гласуват, независимо дали са изолирани по постоянен адрес или не. Проектът им предвижда и изолираните в последните дни преди вота да могат да упражнят правото си на вот като бъдат вписани под чертата в списъка на подвижната секция в изборния ден и подпишат декларация, че няма да гласуват другаде.

mediapool.bg